VELIKE BANKE SLOŽNE: S bankomata će se moći podići najmanje 10 eura

Građani su kod podizanja novca s bankomata ili provjere stanja svog računa već mogli primjetiti da su banke i prije zakonske obveze počeli primjenjivati dvojno iskazivanje iznosa.  Naime, već nekoliko tjedana na bankomatima su vidljivi raspoloživi iznosi u eurima i u kunama.

U Hrvatskoj je oko 6700 bankomata

Prilagodbe software sustava očito su u bankarskom sustavu već provedene, što je dobar znak da će banke uspješno provesti i ostatak velikog posla uvođenja eura u hrvatsku ekonomiju. 

Jedan od najvećih izazova bit će napuniti bankomate eurima, a kako smo već pisali, najavljeno je da bi kompletna mreža bankomata mogla biti puna eura već u prva dva tjedna iduće godine.
Podsjetimo, u Hrvatskoj je oko 6700 bankomata, od kojih dvije trećine rade cijelu godinu i nisu vezani za turizam. 

Hrvatska narodna banka apelirala je da se u početku bankomati pune manjim eurskim apoenima, a banke će slijediti tu uputu.

Najveći apoen u bankomatu bit će 50 eura

Tako su se vodeće banke na domacem tržištu složile oko iznosa koji ćete moći podići na bankomatima.
Dosad je najmanji iznos koji se mogao podići na bankomatima kod većine banaka bio 100 kuna.

Sve veće banke, odnosno Erste Bank, Addiko, RBA, PBZ, ZABA, HPB, Nova Hrvatska Banka te OTP, za index.hr istaknule su da će najmanji iznos koji će se moći podići na njihovim bankomatima biti 10 eura.

Neke banke kreću s manjim apoenima, a najveći apoen će biti 50 eura


Iz PBZ-a su dodali kako će 1. siječnja 2023. isplata eura započeti s manjim apoenima od 10 i 20 eura, a kasnije će se postupno i prema potrebi uvoditi veći apoeni.

Iz nekih su banaka naveli kako će najveći iznos apoena koji će se moći podići biti 50 eura. Naravno, to znači da će se, kod dizanja većeg iznosa, isplaćivati više novčanica od 50 eura ili novčanica od 50 eura i kombinacija novčanica manjih apoena.

Hoće li bankomati isplaćivati i kovanice?

Izgledno je i da će bankomati u dogledno vrijeme isplaćivati i kovanice. 

Od 1. siječnja 2023. bankomati će isključivo isplaćivati eure i kune se više na njima neće moći podizati međutim za prilagodbu će biti potrebno nekoliko dana pa neće svi bankomati u novogodišnjoj noći biti puni eura. 

Sav novac koji se nalazi na računima građana automatizmom će se s 1.1. 2023. preračunati u eure.

Podsjetimo i da u prva dva tjedan iduće godine građani mogu plaćati i u kuni i euru, ali im se povrat novca vrši isključivo u eurima. 

Pročitajte još