U LIPNJU ZABILJEŽENA REKORDNA STOPA INFLACIJE : Hrana od lani poskupjela 17 posto, Vlada priprema mjere pomoći za jesen

Zahuktao se rast cijena u Hrvatskoj pa je u odnosu na lipanj 2021. godine u prosjeku sve bilo skuplje za 12,1 posto. To je najviša stopa inflacije zabilježena od kada Državni zavod za statistiku vodi evidenciju.

U usporedbi s manjim zemljama Europske Unije i taj je rast još umjeren jer primjerice u Estoniji stopa rasta skače gotovo na 25 posto.

Inflacija će se tijekom ljeta i ubrzati, tvrde analitičari

Analitičari su već najavili da će inflacija još više ubrzati tijekom srpnja i kolovoza prije svega zbog turističke sezone a već sada možemo reći da će se cijene u trgovinama mijenjati u tjednom ritmu, a da će vrijednost novca sve više padati.




Ipak u lipnju su statistički najviše poskupjeli prijevoz i to za 20.3 posto, te hrana i bezalkoholna pića za čak 16.9 posto. U restoranima i hotelima cijene su na godišnjoj razini u prosjeku porasle 14.6 posto. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su, pak, 9.6 posto, a rekreacije i kulture 8 posto.

Analitičari RBA tako očekuju da će se povišene, pa čak i snažnije dvoznamenkaste stope rasta zadržati i u trećem tromjesečju, dok bi se tek određeno smirivanje moglo zabilježiti potkraj godine.

“Ne očekujemo pad cijena energije i hrane, već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će, prema našoj procjeni, 2022. godine Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti”, zaključuju analitičari RBA.




Župani se žale da neće moći platiti grijanje u školi

Nezgodna je to okolnost uoči uvođenja eura, ali s inflacijom se suočava cijela Europa i dobar dio svijeta i to prvenstveno zbog straha od nestašice plina i nafte te zbog njihove skupoće. Podsjetimo da je energija u Europskoj Uniji poskupjela oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kod nas su cijene energije i dalje pod kontrolom prvenstveno zbog činjenice da je cijena plina za kućanstva i ove sezone grijanja bila regulirana pa su kućanstva bila zaštićena. Vlada je zamrzavanjem cijena goriva i drugim intervencijama spriječila i snažniji rast naftnih derivata te troškova stanovanja, plina i električne energije.

Ipak cijena plina već je ugrozila poslovanje mnogim tvrtkama jer su računi za plin skočili i pet puta, a cijene struje za poduzeća i do četiri puta.


Žale se i župani ukazujući da neće moći plaćati grijanje u školama, a u problemu su i bolnice kojima su energenti velika stavka.

Novi ministar Primorac potvrdio da poreza na nekretnine još neće biti

Novog ministra financija Marka Primorca već je netom nakon potvrđivanja njegova mandata  Saboru dočekalo pitanje što će Vlada poduzeti da zauzda inflaciju.

Nasljednik Zdravka Marića najavio je da se pripremaju mjere za jesen.

„Puno građana i poduzeća očekuje potporu Vlade, a inflacija pogađa najranjivije. Zasad potvrđujem da ću se zalagati da pakete mjera usmjerimo prema najugroženijima. Da ne budu svi vaučeri isti, nego da najsiromašniji imaju najviše koristi“, rekao je Primorac.

Inače Primorac je zagovornik poreza na nekretnine, ali je istaknuo da u razdoblju inflacije, neizvjesnosti, kad rastu cijene, takav porez nije dobro uvesti. Taj se porez uvodi u mirnodopskim vremenima, kad možete pripremiti ljude na ono što ih očekuje, a to se sad ne može, zaključak je Primorca.

Pročitajte još