DVOSTRUKO ISKAZIVANJE CIJENA: Ponekad moramo trčati za turistom koji je na stolu ostavio eure, svjedoče ugostitelji

“Cijena je iskazana u eurima, ali ne možete još platiti u eurima”, – česta je rečenica koju ugostitelji, koji su već uveli dvojno iskazivanje cijena na računima,  ovih dana ponavljaju stranim turistima. A s većim dolaskom stranih turista bit će i češća.

Turisti zbunjeni dvostrukim iskazivanjem cijena

“Ponekad moram i trčati za turistom koji mi je na stolu ostavio eure i objasniti da je cijena u eurima samo informativna” – kaže nam jedan slastičar na moru.

Dodaje  da se je odlučio prihvatiti ponudu IT tvrtke da već sada krene s dvojnim iskazivanjem, a kako bi se, što je i zamišljeno, gosti što prije priviknuli koliko iznosi cijena i u eurima. No trenutačno u sezoni i s većim brojem stranih turista dogodila se je situacija da stranci to tumače kao mogućnost plaćanja u eurima.




Prema  zakonu, naplata ne smije biti u eurima. Jedino, ako ugostitelj ili bilo koji drugi pravni subjekt odmah te eure zamjeni za kune, a kako bi u blagajni iznos bio u isključivo domaćoj valuti.

U srpnju ćemo znati i točan tečaj konverzije, a očekivanja su da će ostati isti tečaj utvrđen ulaskom u ERM II,  s obzirom na to da je takva situacija bila i u gotovo svim državama koje su ušle u eurozonu.

S time su upoznati već i ugostitelji i svi ostali davatelji usluga, pa polako prilagođavaju cijene u kunama, kako bi one iskazane u eurima bile što čitljivije, odnosno zaokružene na puni iznos, bez centi.




Redovnim klijentima IT-evci ne naplaćuju sustav za dvostruke cijene

“Svima kojima održavamo sustav ponudili smo i besplatnu nadogradnju s dvojnim iskazivanjem cijena”, kažu nam u gospićkoj IT tvrtki Coky. Dodaju da je interes velik, a naravno posla će biti i više kada obveza dvojnoj iskazivanja postane obvezna, a što će i nadalje raditi besplatno za svoje stalne klijente.

Podsjetimo se, zadnji rok za dvojno iskazivanje je 5. rujna, a tečaj po kojem će se iskazivati cijene u eurima bit će poznat 12. srpnja, kada bi i trebali dobiti konačnu potvrdu o uvođenju eura od 2023. godine.


Trenutačno, kažu u tvrtki Coky, koriste tečaj od 7,53450 kuna za euro, središnji paritet utvrđen kod uključivanja kune u tečajni mehanizam, a ako se tečaj u srpnju promijeni oni će se prilagoditi.

Za sada je na računima prva istaknuta cijena u kunama, a manja u eurima. Nakon što dvojno iskazivanje postane i zakonski potrebno, a to je 5. rujna, čitljivija će morat biti cijena u eurima, odnosno prema nekim preporukama, morat će biti na vrhu ili s lijeve strane, a u kunama dole ili s desne strane.

Nakon 5.rujna cijene se ne smiju mijenjati

Podsjetimo i da jednom konvertirane cijene iz kuna u euro do 5. rujna, neće se smjeti više mijenjati. Na taj način se je htjelo zaštititi potrošače od mogućih poskupljenja zbog uvođenja eura. U trenutačnoj situaciji velike inflacije, jasno je da učinak eura na rast cijena i ne može biti velik.

Kako zakon kaže, u slučaju da nadzornik utvrdi da je cijena neopravdano povećana ili nije pravilno iskazana, naredit će se otklanjanje utvrđenih nepravilnosti ili nezakonitosti, određujući ujedno i rok u kojem se to mora učiniti. U kontroli provođenja obveze dvojnog iskazivanja cijena i ispravnog preračunavanja, važnu će ulogu imati i potrošači.

Građani će moći svoje pritužbe na trgovce i pružatelje usluga za koje smatraju da su neopravdano povećali ili neispravno preračunali cijene prijaviti nadležnim tijelima, a koja će, nakon što utvrde osnovanost pojedine pritužbe, trgovca staviti na “crnu listu”.

 

 

Pročitajte još