EUROTRANSFORMACIJA HRVATSKE: Sandra Švaljek: Prvih dana 2023. godine u bankomatima će biti novčanice do 20 eura

Kada će građani moći podignuti prve eure s bankomata, pitanje je koje smo postavili bankarima i Hrvatskoj narodnoj banci na konferenciji „Eurotransformacija Hrvatske“, održanoj u organizaciji portala euro.dnevno i Motus Medie i dobili smo uvjeravanje da će bankomati biti puni eura već u prvim danima godine.

Hrvatska ima čak 6700 bankomata

Naime, Hrvatska kao turistička zemlja ima jako razvijenu mrežu bankomata pa ih ima čak 6700 diljem Hrvatske i teško je očekivati da će se točno u ponoć prvog dana 2023. godine u jednom trenutku sve kune moći izvaditi, a u bankomate staviti eure. Ipak, u Hrvatskoj narodnoj banci vjeruju da će, unatoč činjenici da je riječ o velikom poslu koji se mora obaviti fizički već u prvom danu nove godine 80 posto  bankomata biti napunjena eurskim novčanicama i kovanicama.

Bankari su, podsjetimo, tražili razdoblje prilagodbe jer najveće banke imaju i po nekoliko tisuća bankomata. Da se svi bankomati ne mogu napuniti u jednom trenutku svjesni su i u Hrvatskoj narodnoj banci, pa je tako zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek pojasnila da je nemoguće da svaki bankomat u novogodišnjoj noći obavi zamjenu kune za eure pa podsjetila da su u zemljama koje su članice eurozone bankomati bili puni eura u prva četiri dana.




Od 6700 bankomata u Hrvatskoj, njih oko 4900 je operativno tijekom cijele godine, dok ostali dio mreže funkcionira samo preko turističke sezone, ali Švaljek pojašnjava da HNB ima plan ne samo o tome da se bankomati napune eurima već i da se pune manjim apoenima.

Građani će u prosincu moći kupiti početnički paketić s kovanicama eura u protuvrijednosti 100 kuna

„Bit će jako važno da se bankomati napune manjim aopenima eura i zato smo jednim podzakonskim aktom predvidjeli obvezu svim bankama čiji bankomati imaju kazete za više novčanica da ih napune novčanicama od 10 i 20 eura kako ne bismo opterećivali previše u prvim danima ljude u trgovinama da razmjenjuju velike aopene“,  istaknula je Švaljek. Tek u kasnijim danima siječnja bankomati će se puniti i s novčanicama od 50 eura ili 100 eura, a važno je napomenuti da će i u bankomatima biti kovanica, što danas nije slučaj.

Prve eure građani će moći kupiti u početnom paketu od 1. prosinca, odnosno mjesec dana prije uvođenja eura.




To će biti takozvani „starter kit“, odnosno početnički paketići koji će sadržavati 33 kovanice eura i imati će vrijednost od 100 kuna. Švaljek vjeruje i da će ti paketići, koji su i posebno dizajnirani, imati jednog dana i numizmatičku vrijednost. Početničke paketiće HNB je pripremio i za tvrtke, a njihova vrijednost je oko 150 eura također u različitim apoenima kovanica.

 


Konferencija EUROTRANSFORMACIJA Hrvatske, Tvornica kulture, 7. lipnja 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još