KONFERENCIJA IMR 2022. Ekonomisti poručili: Euro će donijeti prednosti Hrvatskoj, ali do nas je hoćemo li zaista živjeti bolje

Hrvatska u eurozoni, odnosno donosi li  nam skorašnje uvođenje eura u Hrvatsku više prednosti ili izazova bila je centralna tema konferencije Ekonomskog fakulteta Osijek. Međunarodna konferencija EFOS-a IMR 2022. godine održava se po 18. put, a konferencija je uz doktorande, znanstvenike okupila i ugledne poduzetnike.

Zvonimir Savić: Ispunili smo sve kriterije za euro i to najbrže od svih

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Zvonimir Savić u uvodnom je predavanju  prezentirao sve korake koje su Vlada i brojne institucije provele u kontekstu uvođenja eura.

Ponovio je da će ulazak u eurozonu za Hrvatsku značiti niže kamatne stope za građane, bolji kreditni rejting zemlje te bolju konkurentnost gospodarstva. Istaknuo je i da je Hrvatska spremna za ulazak u eurozonu, da ispunjava sve kriterije Maastrichta za uvođenje eura u domaći monetarni sustav te da spremno dočekujemo pozivnicu koju bismo trebali i formalno primiti u srpnju. 




“Hrvatska će od svih zemalja koje su ušle od 2004. godine do danas u tečajnom mehanizmu provesti najmanje vremena pa možemo ustvrditi da smo proveli najkraće vrijeme od svih zemalja do sada i to svega 903 dana”, kazao je Savić.

Ljubo Jurčić: Inflacija će ove godine biti veća od osam posto

I dok Savić u ime Vlade entuzijastično iščekuje euro, gospodarstvenici i ekonomisti zabrinuti su zbog okolnosti u kojima ulazimo u eurozonu iako podržavaju eurizaciju Hrvatske. 

Visoka stopa inflacije prijeti standardu, a kriza nestašice energenata mogla bi je i dodatno pogoršati pa se opravdano moramo pitati čeka li nas stagflacija, upitao se jedan od vodećih hrvatskih ekonomista, Ljubo Jurčić.
Mišljenja je da Hrvatska ulazi u eurozonu nespremna, odnosno da nismo proveli reforme ni podigli konkuretnost ekonomije pa nam stoga ni ulazak u eurozonu neće pomoći podići standard.




Našalio se da smo mi ionako u eurozoni od uvođenja kune jer smo je odmah fiksirali uz tečaj eura. Stoga bi, kako je rekao, prava reforma bila uvođenje kune, a ne eura.
Jurčić očekuje i da će inflacija biti iznad 7,8 posto koliko očekuje Vlada, odnosno da će premašiti osam posto. 

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, pozdravlja uvođenje eura i uvjeren je da donosi niz prednosti, ali također drži da je Hrvatska da je provela reforme mogla i vise profitirati od ulaska u monetarnu uniju. Ovako u ovom trenutku građani neće osjetiti puni efekt jer će očekivane prednosti umanjiti inflacija i dizanje cijena. Ne očekuje Zorić da će biti prigodnih zaokruživanja cijena na gore, a vjeruje da su tvrtke pripremne za sve tehničke korake koje prethode uvođenju eura. 

Krešimir Bubalo: Ne ispunjavamo kriterije, ali ovo je politička odluka

A kako to izgleda u trgovinama pojasnio je Krešimir Bubalo, predsjednik uprave Pevexa, koji je istaknuo da u jednoj trgovini Pevexa ima više od 70.000 proizvoda. Svima treba dvojno prikazati cijenu i tako u 27 trgovina što zahtijeva veliku aktivnost zaposlenika.


Uvođenje eura kroz tehničku pripremu, dvojno prikazivanje cijena te administrativne promjene koštat će Pevex jednokratno 4,6 milijuna kuna, izračunali su u kompaniji. 

Također u prva dva tjedna nakon uvođenja eura u trgovinama ćemo imati dvije blagajne, pojasnio je Bubalo, koji je izrazio i skepsu prema tajminga uvođenja eura.

“Hrvatska ne zadovoljava dva od pet kriterija za ulazak u eurozonu pa će pozivnica Hrvatskoj biti politička odluka europskih čelnika, a pitanje je i što će Hrvatska dobiti s europskom valutom, osim novog izgleda i imena novca”, zaključio je Bubalo.

Ivica Crnković: Građevinski materijali poskupjeli duplo pa se otkazuju radovi na EU projektima

Možda najveća inflacija vidljiva je u građevinskom sektoru u kojem s jedne strane rastu ulazni troškovi i po stopi od 100 posto, kao kod čelika te se cijene materijala mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Da je većina tog poskupljenja špekulativne naravi vjeruje Ivica Crnković, predsjednik uprave građevinara iz Osijeka, Projekt gradnja plus. 

Ulazak u eurozonu neće promijeniti cijene nekretnina vjeruje Crnković, ali da će morati doći do znatne korekcije u cijeni materijala jer divljanje cijena prijeti realizaciji projekata.

Tako upozorava da sve više projekata financiranih europskim novcem zastaje jer građevinari odustaju od gradnje. Naime projekti se odobravaju u periodu od šest mjeseci pa su ponude istaknute u njima u trenutku njihove potvrde već zastarjele i neisplative. 

Pred otkazom ugovora je tako izgradnja jedne škole u Zagrebu, a i nekoliko objekata javne namjene, a takve će se stvari događati na dnevnoj razini, kazao je Crnković.

Andrej Kopilaš: Kamate na kredite će rasti malo i tek za dvije godine

Možda i najviše posla oko uvođenja eura u ovom trenutku imaju bankari, na kojima je veliki pritisak, a očekuje ih i neto trošak od od čak 2,2 milijarde kuna. Andrej Kopilaš, predsjednik Uprave Slatinske banke istaknuo je da su banke odradile posao u samo godinu dana dok su se druge zemlje pripremale za euro i po dvije godine.

Ipak kaže da posao konvertiranja kuna u eure biti odrađen na vrijeme te da će se sve stići u rokovima. Govoreći o najavi rasta kamatnih stopa koju najavljuje i guverner Kopilaš je zaključio da će se kamate prvo podići na depozitima, odnosno na štednji. 

“ Kamate će prvo rasti na depozite, a potom na kredite. Ipak rast kamata može se očekivati tek u srednjem roku, a ne ubrzo”, kazao je Kopilaš pojašnjavajući da te kamate neće značajno rasti i da građanima ne prijeti udar na standard.

Ivan Miloloža: Plin i nafta više nikad neće biti jeftini

Tema nestašice energenata i najave rasta cijena litre benzina na čak 20 kuna je prenapuhana, pojašnjava Ivan Miloloža, vlasnik tvornice Munja. Drži da za najveći dio poskupljenja električne energije u Hrvatskoj nema opravdanja jer nisu poskupjeli ni sunce ni voda.

Isto tako misli da nema razloga za drastično poskupljenje plina za poduzetnike koji su pretrpjeli šok cijene veće za pet puta. Vjeruje stoga da će se cijene plina i nafte korigirati, ali isto tako da energentiu svijetu  više nikad neće biti jeftini. 

Pročitajte još