PLAĆE POLITIČARA U EUROZONI: Plenković ima plaću 4600 eura, osam puta manju od njemačkog kancelara Scholtza

Hrvatski premijer Andrej Plenković za svoj posao na čelu hrvatske Vlade godišnje zaradi 55.270,68 eura bruto, a mjesečni mu je prihod 4.605,89 eura.

Ovako će se o plaći hrvatskog premijera izvještavati od 2023. godine uvede li Hrvatska euro prema aktualnom planu.  Plaća našeg premijera 3,5 puta je veća od prosječne plaće radnika u Hrvatskoj. Kada uvedemo euro uspoređivanje s eurozonom će nam biti jednostavnije, držeći u ruci ili na kartici istu valutu plaćanja u svojoj te u još 19 drugih zemalja imat ćemo opipljiviji doživljaj vrijednosti tog novca. I političari međusobno uspoređuju svoja primanja na dužnostima koje obavljaju pa će i ta usporedba kada uvedemo euro biti očita bez preračunavanja.

Macron živi u Elizejskoj palači i prima 15 tisuća eura bruto mjesečno

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prema podatku objavljenom na portalu Quest France godišnje zaradi 182.400,00 eura bruto, odnosno 15, 2 tisuće eura bruto mjesečno, što je 3,3 puta više nego što zarađuje Plenković. Macron pri tom živi u Elizejskoj palači, državnoj predsjedničkoj rezidenciji, a njegovu plaću uspoređujemo s plaćom hrvatskog premijera, a ne predsjednika zato što su i političke ustavne ovlasti francuskog predsjednika sličnije funkciji hrvatskog premijera nego predsjednika države. Prema istom francuskom portalu Macronova je plaća pet puta veća od prosječne plaće u radnika u Francuskoj. Plenković je sudeći po plaći ‘bliži narodu’ od Macrona. Plaća hrvatskog premijera gledana u odnosu na prosječnu plaću radnika usporediva je s plaćom španjolskog premijera Pedra Sancheza koja je prema prikazu Quest France-a zasnovanom na podacima OECD-a i drugih izvora također  3,5 puta veća od prosječne plaće radnika u Španjolskoj. Ipak, Sanchez godišnje zarađuje 84,845.00 eura, što je 29 tisuća eura više od hrvatskog premijera.




Draghi odbio plaću zbog mirovine od pola milijuna eura godišnje

Aktualno političko vodstvo Italije posebno je zanimljivo kad je riječ o plaćama jer predsjednik talijanske vlade Mario Draghi svoju zemlju vodi besplatno budući da se odrekao plaće koja bi iznosila 115 tisuća eura bruto godišnje, no nije riječ ni o kakvu dobročinstvu budući da Draghi od države Italije prima mirovinu na koju je stekao pravo radeći na pozicijama generalnog direktora Riznice i guvernera Centralne banke Italije pa mu godišnja primanja od države iznose, prema podatku koji je objavio Reuters vrtoglavih gotovo pola milijuna eura (498,1 tisuću eura bruto). Quest France navodi kako je prosječna plaća radnika u Italiji 28,9 tisuća eura pa je Draghi ima 17 puta veća primanja od prosječne plaće radnika u Italiji bez obzira na to što je premijer besplatno. Draghijeva primanja stoga je ispravnije usporediti s primanjima na čelnim pozicijama Hrvatske narodne banke. Kad bismo uzeli mirovine vjerojatno bi to bila priča o ‘talijanskim kraljevićima’  i ‘hrvatskim prosjacima’, pa ćemo uzeti plaću guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića čija bruto godišnja plaća iznosi 10.027,14 tisuća eura što godišnje iznosi 120.325,73 eura. U Hrvatskoj Vujčić može od jedne godišnje plaće kupiti stan recimo na zagrebačkom Ksaveru, a Draghi za svoju godišnju mirovinu može kupiti vilu na Zagrebačkom Pantovčaku. Iako su u našim očima domaći političari u odnosu na ljude s prosječnim primanjima bogati, oni su kad se uspoređuju s ljudima na istim pozicijama u eurozoni zapravo siromašni.

Ljudi se najčešće uspoređuju sa sebi usporedivim skupinama, a za političare ta su skupina ostali političari. Od iduće godine hrvatski će političari sebe uspoređivati i s podskupinom političara eurozone pa će i oni baš kao i hrvatski građani imati dojam da su siromašni. Možda to najbolje ilustrira činjenica da je plaća njemačkog kancelara Olafa Scholtza 35.572,03 eura bruto mjesečno i gotovo je osam puta veća od Plenkovićeve plaće.

 




Pročitajte još