NEMA BRIGE ZA ULAGAČE: Gotovo 22 milijarde kuna koji leže u investicijskim fondovima u euro će se konvertirati automatski

Svi ulagatelji u neke od hrvatskih investicijskih fondova ne moraju se pretjerano brinuti trebaju li nešto poduzeti zbog uvođenja eura ili biti zabrinuti zbog svojih ulaganja, jer će se cjelokupan proces konverzije u euro odvijati automatski te se neće morat poduzimati dodatne aktivnosti.

Sve ide automatski

Prema podacima HANFA-e, krajem lipnja bilo je 229 tisuće ulagatelja u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom, od čega 227 tisuće fizičkih. Broj onih koji su ulagali u alternativne investicijske fondove bio je nešto veći 2,6 tisuća, a što je uključivalo i fizičke i pravne osobe.

Ipak, bit će na vrijeme obaviješteni o svemu. Ona prva općenita već je vidljiva, jer se objavljuje putem sredstava javnog priopćavanja, kroz oglase u tisku ili putem internetskih stranica društva za upravljanje investicijskim fondovima i sadrži informacije o postupku i uvjetima preračunavanja.




No onu drugu, koja je personalizirana, jer se odnosi na osobno stanje udjela u fondu, ulagatelj u fond  će zaprimiti, putem pošte ili e-maila, kao zasebnu obavijest ili u sklopu godišnjeg izvještaja. Dobit će je najkasnije do kraja siječnja, odnosno, kako zakon kaže, najkasnije 30 dana od datuma uvođenja eura. Ta će obavijest sadržavati informaciju o stanju udjela, preračunato u eure, te eventualnim drugim izmjenama.

U 93 otvorena fonda ulaže 229 tisuća ulagatelja

Kako napominje HANFA na svojim stranicama,  uvođenje eura može imati utjecaja na strategiju ulaganja investicijskog fonda ako je ona usko vezana uz kunu. U tom slučaju dosadašnji ulagatelji mogu odlučiti izaći iz fonda bez naplate izlazne naknade, a o eventualnim promjenama strategije ulaganja društva za upravljanje moraju na vrijeme obavijestiti svoje ulagatelje.

Sama promjena izražavanja vrijednosti udjela u drugoj valuti neće utjecati na umanjenje njegove vrijednosti, nego će se provoditi automatizmom i neće negativno utjecati na ulaganje. No, kako napominju u regulatornoj agenciji, ukoliko u tijeku procesa uvođenja  eura iz bilo kojeg razloga ulagatelj zaključi da su mu prava umanjena tada se, nakon pokušaja dogovora s društvom koje upravlja investicijskim fondom, može obratiti i regulatoru, Hanfi.




Prema podacima HANFA-e, krajem kolovoza na tržištu su  bila 93 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom, sa spomenutih 229 tisuća ulagatelja, dok je  krajem lipnja bilo aktivno 37 alternativnih investicijskih fondova, u koje je ulagalo nešto veći 2,6 tisuća fizičkih i pravnih osoba.

Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom krajem kolovoza iznosila je 16,84 milijardi kuna, dok je u alternativnim investicijskim fondovima bilo 5,05 milijardi kuna imovine.

 


Pročitajte još