ZBOG ULASKA U EUROZONU MIJENJA SE 1000 ZAKONA: Hanfa propisala kako će banke, osiguravajuće kuće i mirovinski fondovi obavijestiti klijente o promjenama zbog uvođenja eura

Lista od gotovo tisuću propisa, koje treba što mijenjati što donijeti nove zbog usvajanja eura u hrvatski sustav plaćanja, svakim je danom sve manja. Hrvatska agencija za nadozor financijskih usluga HANFA objavila je pravila o obavještavanju klijenata financijskih usluga o uvođenju eura.

Prva obavijest mora biti poslana do 1.listopada

Pravilnik koji je izglasalo Upravno vijeće Hanfe na obavještavanje klijenata o euru obvezuje mirovinska, investicijska, leasing i faktoring te osiguravajuća društva i tržišta kapitala što zajedno čini trećinu ukupnog financijskog sektora.

Sve tvrtke iz navedenih sektora svoje će klijente o prelasku s kune na euro morati obavijestiti prije, ali i nakon promjene.  Prvu, opću obavijest društva iz financijske industrije moraju objaviti na svojim internetskim stranicama i u tiskanim javnim glasilima najkasnije tri mjeseca prije uvođenja eura što znači da im je rok za to 1. listopad 2022. godine.




“Obavijest mora sadržavati informaciju o tome što će se za klijente i korisnike financijskih usluga promijeniti uvođenjem eura i što će ostati isto, a treba voditi računa da se pruže informacije relevantne za određenu financijsku uslugu”, pojašnjavaju u Hanfi.

Nisu obvezni slati individualne obavijesti svakom klijentu

Društva iz financijskog sektora moraju informacije o prelasku na euro ostaviti kontinuirano dostupne na internetskim stranicama društva.

Hanfa je pravilnikom omogućila i da obavijest u tiskanim glasilima objavi udruženje, grupa poduzetnika ili grupacija u ime svojih članova.




No, klijenti tvrtki iz financijskog sektora neće morati tražiti obavijesti po javnim glasilima jer Hanfin pravilnik propisuje i slanje i druge, individualne obavijesti svakom klijentu odnosno korisniku koji ima neku imovinu ili dugovanje prema pružatelju usluga u kunama, primjerice vrijednosne papire, portfelj, nedospjele rate za premiju osiguranja i slično koje će od 1. siječnja 2023. godine biti preračunate u euro prema fiksnom tečaju konverzije. Prema tom tečaju za jedan euro vrijedi 7,53450 kuna.

Slat će se e-mail, pismo ili poruka na e-Građani

Obavijest je pružatelj usluge dužan poslati na način na koji inače komunicira s klijentom ili korisnikom, što znači da će oni klijenti koji inače primaju obavijesti klasičnom poštom dobiti pismo dok će oni koji drugačije komuniciraju bilo e-mailom ili tekstualnim porukama obavijest dobiti tako. Članovi obveznih mirovinskih fondova stanje na svojim osobnim mirovinskim računima preračunato u eure mogu dobiti od strane REGOS-a putem korisničkog pretinca u sustavu e-Građani.

Euro će u Hrvatskoj postati službenom valutom 1. siječnja 2023. godine. Kuna će se u euro preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije koji je određen s pet decimala upravo zato da građani ne bi bili na gubitku pri konverziji velikih iznosa poput onih u mirovinskoj štednji ili vezanim za police osiguranja.


Od 5.rujna 2022. obvezno je iskazivanje cijena u obje valute, no do 31. prosinca 2022. moguće je plaćati samo u kunama. Do 14. siječnja 2023. traje period dvojnog opticaja, odnosno premija osiguranja ili rate kredita još će se moći platiti i u kunama iako će euro biti službena valuta. Od 15. siječnja plaćanje u kunama više neće biti moguće, već će se kune morati zamijeniti za eure.

 

Pročitajte još