POMAMA ZA “PELJEŠKIM MOSTOM”: Za posljednju kunu čekali u redu; hoće li kovanica postići popularnost mitskog talijanskog centa s greškom prodanog za 6600 eura

U čast Pelješkog mosta Hrvatska narodna banka izdala je kovanicu “Pelješki most”, a već prvog dana prodaje kovanice ispred HNB-a nastala je kolona zainteresiranih kupaca. U redu se čekalo satima i na kraju je HNB zaključio prodaju nakon tri dana i javnosti poslao poruku da je 24.000 komada već zauzeto ili kupljeno te da će se  preostalih šest tisuća kovanica od 8. kolovoza moći kupiti u Partner banci, Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci.

Na internetu se prodaje i za 225 kuna po komadu

Očekivali smo da bi kovanica mogla postići i numizmatičku vrijednost, ali da će se već dan nakon puštanja u optjecaj, preprodavati – nismo.




Tako je na aukciji.hr ponuđeno nekoliko kovanica i to po različitim cijenama od 60-tak kuna pa do 150 kuna po komadu. Na njuškalo.hr kovanice su skuplje pa je početna cijena 150 kuna, a po komadu postižu cijenu i do 225 kuna. Da je kovanica poželjna pokazuje i činjenica da su neki oglasi već zatvoreni, odnosno da je kovanica prodana.

Pomama Hrvata za posljednjom kovanicom kune podsjetila nas je na priču o mitskom talijanskom novčiću s greškom. Riječ je o novčiću od jednog eurocenta na kojem je pogreškom otisnut toranj Mole Antonelliana iz 1863. godine umjesto dvorca Castel del Montes.

Talijanski novčić od 1 eurocent prodan za 6600 eura

Takvu je kovanicu u svibnju 2013. godine neimenovani talijanski kolekcionar kupio na aukciji tvrtke Bolaffi za 6,600 eura i vrtlog pretraživanja novčanika u potrazi za još kojom ‘kovanicom s greškom’ je pokrenut. I danas se mnogi zagledaju u jedan cent nadajući se da će u njemu pronaći mitski novčić.




Numizmatičar Krešimir Bikić iz tvrtke Numis ističe kako ga i danas ljudi zovu prijavljujući kako su u svom sitnišu našli rijetku kovanicu. Redovito se ispostavi kako imaju sasvim običan novčić od jednog talijanskog eurocenta.

“Poznata austrijska aukcijska kuća Rauch prodala je kovanicu s greškom 8.12.2015. za  1400 eura”, kaže Bikić tumačeći kako je euforija oko velike vrijednosti rijetkog talijanskog novčića splasnula. Posljednjih godina zapravo je teško uopće naletjeti na takav novčić na tržištu. Bikić tumači kako su sve vrijednosti koje se u posljednje vrijeme vežu uz novčić na raznim portalima puno bliže cijeni iz 2015. godine, nego onoj rekordnoj.

Pogreška ili namjerno kovanje?

Službeno, se taj slučaj već dva desetljeća smatra pogreškom, no je li talijanska kovnica novca Zecca di Stato ipak namjerno pogriješila otkovavši nekoliko tisuća kovanica od jednog eurocenta s motivom odabranim za kovanicu od dva eurocenta pitanje je koje će zauvijek golicati maštu znatiželjnika, kolekcionara i numizmatičara.


Susjedna nam je Italija tako osim s umjetnošću i kulturom, kojom se pohvalila otkivajući na novčiće eura i euro cenata djela svojih globalno priznatih kipara, slikara i pjesnika, u eurozonu ušla i s jednim skandalom danas pretvorenim u zanimljivu numizmatičku priču koja zabavlja javnost, ali nerijetko stvara i pomutnju.

Sve je pak počelo kad je Italija uvodila euro. Državna kovnica je tijekom pripremnog razdoblja iskovala, kako je zabilježio specijalizirani portal Numismata, sedam tisuća novčića. Što su točno namjeravali iskovati ostalo je zamagljeno, ali iz proizvodnje je izašao novčić koji veličinom odgovara novčiću od dva centa, na poleđini ima motiv namijenjen novčiću od dva centa, međutim na licu (aversu) novčića stoji vrijednost od jednog centa.

Novčić se, kako je izvještavao Numusmag ususret uvođenju eura trebao naći u mini- kompletima koje su dijelile talijanske banke i pošte. Kovanice su službeno kategorizirane kao ‘prazna greška’ , protumačeno je da za kovanje korištena pogrešna podloga i svi su iskovani novčići trebali biti povučeni i uništeni.

Dugih 11 godina suđenja

Međutim, ugledna aukcijska kuća Bolaffi je 2002. objavila kako ima šest takvih novčića. Namjeravali su ih prodati na aukciji, no novčiće je zaplijenila talijanska financijska policija, a državna kovnica povela je sudski spor, kako piše Numusmag s ciljem da dokaže kako su kovanice s greškom njihovo vlasništvo.

Dugih 11 godina kasnije sud je ipak dao za pravo aukcijskoj kući Bolaffi i dozvolio im da prodaju kovanicu čija je početna cijena 2013. bila 2.500 eura, no došlo je do natjecanja i cijena je skočila na 6,6 tisuća eura, premašivši očekivanja aukcijske kuće.

Stručnjaci su tada procijenili da je u opticaju od iskovanih sedam tisuća novčića ostalo njih stotinjak. Sudska presuda kojom je aukcijskoj kući Bolaffi dozvoljena prodaja kovanica s greškom dopustila je zapravo trgovanje svim takvim kovanicama, no očekivanja da će se puno njih pojaviti na tržištu nikad nisu ispunjena. Prema Numismagu pojavilo ih se svega desetak, pa je se 20 godina kasnije češće sreće legenda o novčiću s greškom nego sam novčić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još