UVOĐENJE EURA U HRVATSKU Ljeto puno seminara o euru, neki su besplatni ali neki koštaju više od 100 eura

Škola je završila za učenike, djeci je počelo dugo toplo ljeto, no mnogi bi se odrasli čak i oni edukacijama neskloni pod visokim ljetnim temperaturama mogli naći u situaciji – učenja. O euru, naravno, budući da Hrvatska 1. siječnja postaje članicom eurozone, kuna odlazi u povijest, a euro postaje službeno sredstvo plaćanja.

Najveći apoen eura u aktualnoj seriji je 200 eura

Konačni, fiksni tečaj konverzije kojim će kuna biti preračunata u euro odredit će 12. srpnja Vijeće ministara financija EU, a najvjerojatnije će biti riječ o 7,53450 kuna za 1 euro. Nakon te odluke od 5. rujna sve će cijene morati biti iskazane u obje valute možemo očekivati da će tijekom ljeta porasti potražnja za učenjem o prelasku na euro. Na strani obrazovne ponude pretraživanjem interneta može se naći pregršt što seminara što webinara, od besplatnih do onih koji po radionici uživo ili online koštaju od 550 do 850 kuna.

Hrvatska narodna banka je 1. srpnja na svojoj internetskoj stranici pokrenula Nacionalni program obuke o euru, a prva lekcija koju su objavili namijenjena je maloprodaji i široj javnosti, te se sastoji od upoznavanja s dizajnom i zaštitnim obilježjima euronovčanica i eurokovanica, a sadrži i odgovore na često postavljana pitanja.




Među njima je i pitanje ‘Hoće li novčanica od 1 000 eura biti u optjecaju na što HNB ističe kako novčanica eura u apoenu od 1 000 ne postoji. Najveći apoen euronovčanice je 500 eura, no u drugoj seriji (serija Europa) prestali su tiskati tu novčanicu jer je često krivotvorena pa je najveći apoen u aktualnoj seriji 200 eura.

RRIF-ovi seminari koštaju 750 kuna

O euru hrvatske građane i poduzetnike educiraju i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Europe Direct centrima, Ministarstvo financija i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Zajednički organiziraju radionice od 27. lipnja do 15. srpnja na koje pozivaju poduzetnike, obrtnike i OPG-ove te sve zainteresirane na predavanja s naglaskom, kako ističu na pripremne aktivnosti poput dvojnog iskazivanja, opskrbe gotovim novcem eura i dvojnog optjecaja te na prilagodbu poslovnih subjekata u dijelu računovodstva, obračuna plaće i drugog dohotka, prijave poreza i drugih javnih davanja koje se moraju provesti u razdoblju do kraja godine i početkom 2023. godine.

Radionice održavaju po većim gradovima, počele su u Splitu, a nastavljaju se u Slavonskom Brodu, Čakovcu, Koprivnici, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Karlovcu.




Ipak, uz sve besplatno dostupne informacije i smjernice poduzetnicima se nude i edukacije koje se plaćaju. Tako RRiF, inače časopis za Računovodstvo, reviziju i financije na svojoj internetskoj stranici prodaje dvije snimke svojih webinara posvećenih uvođenju eura, a svaki webinar  košta 750 kuna i za tu se cijenu može pregledati tri puta. Stručnjaci na webinaru tumače, navodi se na internetskoj stranici RRiF-a sva pravila vezana uz prelazak na euro od onih koja se tiču dvostrukog iskazivanja cijena do ispunjavanja pojedinih obrazaca ili pisanja poslovnih izvještaja te izdavanja potvrda.

Informacije u medijima su općenite

RRiF nije naravno jedini koji se otisnuo u biznis educiranja, tu je tvrtka TEB poslovno savjetovanje koja je najavila cijelu seriju radionica i seminara diljem zemlje a edukaciju nude kako privatnom sektoru tako i zaposlenicima u institucijama koje su proračunski korisnici. Cijena im se kreće od 550 kuna za pretplatnike njihova časopisa ili za zaposlenike institucija kojima je TEB poslovni savjetnik do 650 kuna, odnosno 600 kuna za sve ostale. U edukaciji pokrivaju uobičajene teme vezane uz uvođenje eura.

Domagoj Zaloker, viši savjetnik i pomoćnik direktora TEB-a smatra da najveći izazovi čekaju poduzetnike prvenstveno u razdoblju prije uvođenja eura i to u segmentu dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima i pred opskrbe gotovim novcem eura te opće prilagodbe financijsko- računovodstvenih sustava za prelazak na euro.


Mladen Štahan, ovlašteni revizor i direktor TEB-a najavio je kako će se njihovi seminari namijenjeni proračunskim i neproračunskim korisnicima koji se naplaćuju održavati tijekom ljeta u više gradova u Hrvatskoj.

“Iako se o uvođenju eura sve više govori i piše u svim medijima, te informacije su uglavnom općenite, stoga  su polaznicima edukacija interesantna sva pitanja – od elementarnih do složenijih. Svi žele znati što točno moraju napraviti i u kojem roku, te kako će to napraviti”, kaže Štahan i tumači da iako se mnogima na prvi pogled čini da će prelazak s kuna na eure biti jednostavan, jer će se kune po zadanom tečaju na računima zamijeniti eurima, to ipak nije tako, jer što se dublje ulazi u problematiku, pitanja ima sve više i to iz raznih područja.

Promjene treba provesti i u Sudskom registru trgovačkih društava

“Uvođenje eura potaknuti će brojne različite aktivnosti koje će trebati provesti pravne, financijske i računovodstvene službe u svim pravnim subjektima, ali i skupštine, nadzorni odbori i uprave, pa  treba na vrijeme započeti s pripremama”,  naglašava Štahan, obrazlažući da iako je hrvatski Zakon obuhvatan i precizan niti jedan propis ne može odgovoriti baš na sva pitanja u praksi u kojoj očekuje razne dvojbe.

Prelazak na euro, objašnjava, podrazumijeva i buduću izmjenu niza drugih zakona poput Zakona o trgovačkim društvima kojim će se morati propisati kako se u statutima i društvenim ugovorima preračunati u eure vrijednosti dionica, poslovnih udjela i temeljnog kapitala, a da se pritom ne naruši postojeća  struktura vlasništva, a promjene će trebati upisati u Sudski registar, pa će se mijenjati i Zakon o sudskom registru. O svim tim temama TEB-ovi savjetnici educiraju poduzetnike.

Štahan kaže kako 10 savjetnika i savjetnica u TEB-u dnevno obavi i do 500 telefonskih konzultacija o raznim temama, a broj konzultacija vezanih uz uvođenje eura raste.

Najskuplja edukacija o uvođenju eura koju smo pronašli pretražujući internet je ona po cijeni od 850 kuna za prvog sudionika iz jedne tvrtke, a po 780 kuna za svakog idućeg koju u rujnu organizira tvrtka M.B. SEMINAR d.o.o. u Hotelu Internacional i na kojoj o uvođenju eura predavanja drže i na pitanja odgovaraju državni službenici Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija i članica Koordinacijskog odbora za zakonodavne prilagodbe i Branka Augustinović, načelnica Sektora za zaštitu prava potrošača Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, članica Koordinacijskog odbora za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača i Koordinacijskog odbora za zakonodavne prilagodbe.

 

Pročitajte još