Guverner HNB-a Boris Vujčić: Čeka nas rekordni rast cijena, godišnja stopa inflacije bit će veća devet posto!

“Moram reći da mi je itko ikada rekao da ću u Tvornici imati čašu mineralne vode u ruci, rekao bi da je u krivu”, šalom je otvorio predavanje ministar financija Marić na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske.

“Bilo da govorimo o prilagodbi javnog ili privatnog sektora, govorimo o desetinama zakona i akata koje moramo prilagoditi ulasku u eurozonu”, kazao je Marić i naveo primjer prekršajnih odredbi čiji iznosi još uvijek u zakonima stoje u njemačkim markama“, istaknuo je te pojasnio da će to promijeniti jedinstveni zakon.

Pojasnio je i da će se iduće tri godine moći zamijeniti kovanice bez naknade te je podsjetio da će u prva dva tjedna od formalnog uvođenja eura vrijediti dvojni optjecaj. „Plaćat ćete u kunama, a resto ćete dobiti u eurima”, napomenu je Marić.




HNB: Korigiramo stopu inflacije na gore

Guverner Hrvatske narodne banke dr. sc. Boris Vujčić najavio je rast stope godišnje inflacije.

“Što se tiče prognoze inflacije, očekuje rast od nekih devet posto, a ne šest posto kao što se najavljuje”, najavio je Vujčić i time najavio rekordnu inflaciju u posljednjem desetljeću.

“Gospodarska aktivnost u Hrvatskoj nastavlja se oporavljati, očekujem tu i u prvom i drugom kvartalu rezultate, a u drugom da se nastavi. Ono što je bitno naglasiti jest da aktivnost dolazi iz sektora usluga, a imali smo pad industrijske proizvodnje u ožujku, a značajni rast usluga. To je posljedica što smo prošle godine imali mjere zbog pandemije, a ove godine nemamo. Ono što bi pomoglo ublažiti šok u vanjskotrgovinskoj razmjeni je turizam. Trenutačna je situacija da je popunjenost nešto viša nego 2019. u srpnju – cijene su 20 do 40 posto veće što znači da će prihodi rasti”, kazao je Vujčić te dodao da nije realno očekivati da će euro znatno povećati cijene.




Zagreb, 070622.
Tvornica Kulture.
Konferencija Eurotransformacija Hrvatske, na kojoj su uvodno govorili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Maric i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujcic.
Na fotografiji: Marija Dekanic, vlasnica i direktorica, Motus media grupa.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Marija Dekanić: Moramo progovoriti o temi koja zanima sve

“Kao medijska grupa s oko 7 milijuna mjesečnih posjetitelja na naših 10 portala, jako dobro znamo koliko ova tema zanima hrvatske građane i poduzetnike, koliko je važna za svakodnevni život i poslovanje, ali i koliko se oko ulaska Hrvatske u eurozonu rodilo mitova i strahova”, u uvodnom govoru istaknula je Marija Dekanić, vlasnica i direktorica Motus Medie, suorganizatora konferencije.

“Važno je, a mislim da to mišljenje dijelimo svi danas ovdje, da mitove raspršimo a strahove i nade podupremo argumentima kako bi postali opravdani ili neopravdani. Motus media grupa putem svojih portala  otvara brojne teme važne za javnost, a naši čitatelji to prepoznaju i nagrađuju nas vjernošću. Ovo je prva tema koju obrađujemo na ovaj način, putem panela i razmjena ideja u užem krugu stručnjaka, no dobro pazimo da dobre ideje i zaključci imaju i dobar doseg. Zato je ovo tek prva od mnogih konferencija koje pripremamo”, zaključila je vlasnica Motus grupe Marija Dekanić i pozdravila sve paneliste i goste.


Panel rasprave bankara i trgovaca

U prvom panelu „Euro u bankama i na računima: Što nam donosi nova valuta?“ bankari i predstavnici regulatora u financijskom sektoru dr.sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, dr.sc. Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a, dr.sc. Tadija Vrdoljak, predsjednik Uprave Nove hrvatske banke te Andrej Kopilaš, predsjednik Uprave Slatinske banke o inflaciji, kamatnim stopama i utjecaju eura na kretanje cijena zaduživanja i prinose na štednju govorit će iz iskustva svakodnevnog rada s klijentima.

Donose li građani novac iz „čarapa“ u banke, koriste li zadnji val niskih kamata za refinanciranje kredita te koliki su troškovi banaka u prilagodbi uvođenju eura pitat ćemo bankare, a predstavnike regulatora je li sve spremno za euro, hoće li hrvatski euri na vrijeme doći u blagajne trgovina i u bankomate.

U drugom panelu „Ulazak u eurozonu: Tko su gospodarski pobjednici, a tko gubitnici?“ o prednostima i izazovima uvođenja eura u Hrvatsku razgovaramo s gospodarstvenicima Slobodanom Školnikom, predsjednikom Uprave, Emmezete, Brunom Rajsmanom, direktorom financija i kontrolinga u Pevexu, Draganom Munjiza iz Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore te vrsnim analitičarom Andrejom Grubišićem iz Grubišić&partners.

Hoće li euro olakšati izvoz i povećati konkurentnost domaćeg proizvoda i je li naše gospodarstvo spremno za ulazak u europodručje, upitat ćemo gospodarske stručnjake, ali i očekuju li rast cijena te tko će biti najveći dobitnici, a tko gubitnici ove tranzicije.

Konferencija EUROTRANSFORMACIJA Hrvatske, Tvornica kulture, 7. lipnja 2022.

Pročitajte još