CIJENE GORIVA U EUROPI: Spremnik goriva u Hrvatskoj skuplji 45 posto nego u Mađarskoj, plaćamo ga 90 eura, Mađari samo 61 euro

Nakon embarga na uvoz ruske nafte cijena crnog zlata na tržištima kreće se oko 120 dolara po barelu, a najveće poskupljenje za građane očekuje se od idućeg utorka. Stručnjaci spekuliraju da će cijena litre benzina premašiti 15 kuna, novu psihološku granicu, a neki govore  i da bi ako sankcije prema Rusiji nastave mogla dosegnuti i 20 kuna po litri.

Uoči novih poskupljenja provjerili smo cijene goriva diljem Europske Unije.

Dancima za spremnik goriva treba 123 eura

U posljednjem tjednu svibnja, mjeseca u kojem je inflacija u eurozoni dosegla 8,1 posto premašivši očekivanja, cijena goriva  porasla je u svim zemljama eurozone, a u Hrvatskoj koja se tom društvu pridružuje od 1. siječnja 2023. godine poskupljenje goriva je najmanje, pokazuju podaci s internetske stranice Cargopedia.net, koja uspoređuje cijene goriva u europskim zemljama.




U cijeloj su Europskoj uniji od rasta cijena goriva izuzeti su samo Mađari jer je u njihovoj zemlji cijena goriva u posljednjem tjednu svibnja pala. No koristi od toga ne mogu više imati stanovnici pograničnih područja iz drugih zemalja EU jer se odnedavno benzin po povlaštenoj cijeni koja je politički kontrolirana i subvencionirana iz mađarskog proračuna može ulijevati samo u automobile s mađarskom registracijskom oznakom.

Pun spremnik goriva, točnije 50 litara benzina Eurosuper 95 najskuplji je u Danskoj i stoji 123,2 eura. Danska je u posljednjem tjednu svibnja preuzela vodstvo od Finske.

U Njemačkoj gdje je ukupna svibanjska inflacija dosegla 8,7 posto spremnik eurosupera 95 poskupio je za 3,47 posto na 108,15 eura. Nakon što su uveli mjesečnu subvenciju za spremnik goriva u visini od 50 eura Njemačka od 1. lipnja smanjuje poreze na emergente na minimum dozvoljen u Europskoj uniji.




Gorivo u Hrvatskoj košta jednako kao i u bogatoj Austriji

Mađari, koji su se protivili embargu na rusku naftu imaju najjeftinije gorivo pa 50 litara plaćaju upola manje od Danaca i to 61,4 eura. Prema Cargopediji spremnih od 50 litara eurosupera 95 u Hrvatskoj nakon posljednjeg poskupljenja stoji 89,7 eura gotovo podjednako kao u značajno bogatijoj Austriji dok je u Sloveniji 78,3 eura, čak  11,35 eura jeftiniji nego u Hrvatskoj iako je prosječna plaća u Sloveniji veća nego u Hrvatskoj.

Poskupljenja goriva u posljednjem tjednu svibnja poklapaju se s odlukom Europske unije o uvođenju embarga na uvoz nafte iz Rusije, no tim će embargom biti obuhvaćene dvije trećine ukupne količine nafte koja dolazi iz Rusije jer je Mađarska zbog svojih potreba isposlovala da transport ruske nafte postojećim naftovodima ostane moguć, a da se embargo uvede samo na naftu koju Rusi transportiraju morskim putem.

Kako će ruska nafta osim Mađarskoj, ostati dostupna i Slovačkoj i Češkoj. Istim putem mogle bi je uvoziti i Njemačka i Poljska no te su države izjavile da ne žele profitirati na mađarskom izuzetku. Mađarska pak nije dobila niti ograničenje svojeg izuzeća od blokade uvoza ruske nafte već će ono trajati dok se rafinerije u Mađarskoj ne prilagode.


Benzin najviše poskupio u Poljskoj i Litvi

Spremnik benzina (eurosuper 95) od 50 litara najviše je poskupio u Poljskoj čak 7,54 posto, a pogleda li se samo eurozona, najveće poskupljenje je ono u Litvi koje iznosi 6,39 posto.  Spremnik goriva u Hrvatskoj je poskupio 0,22 posto, a u susjednoj Mađarskoj pojeftinio 1,87 posto. U vrhu ljestvice poskupljenja nalaze se Danska (5,72 %), Luksemburg (5,36 %) i Portugal (5,19 %), dok su na dnu uz Hrvatsku Finska (0,51 %), Malta (0,74 %) i Estonija (0,80 %).

Više analitičara u više europskih medija uglavnom tumači kako bi i takav djelomični embargo EU mogao visoke cijene goriva potjerati u još veći rast. Zbog embarga zalihe će biti više opterećene.

Šteta za Rusiju pak ovisi o tome hoće li i u kojoj mjeri naći druge kupce, odnosno hoće li prodajom nafte Kini i Indiji nadomjestiti izgubljeno europskim embargom. Cijena sirove nafte koja je ove godine poskupjela za 60 posto porasla je još 3 posto na 120 dolara po barelu nakon odluke EU o uvođenju embarga.

 

 

Pročitajte još