FRANCUSKA TAKTIKA PROTIV INFLACIJE Vlada traži zamrzavanje rasta cijena za čak 5 tisuća proizvoda na godinu dana. Ministar financija prozvao Nestle, Unilever i Pepsi za pohlepu

Francuski obračun s inflacijom pred jesen u kojoj EU i Eurozona još jednom strahuju od recesije podrazumijeva zaustavljanje rasta cijena čak pet tisuća proizvoda što čini četvrtinu prosječne ponude na policama trgovačkih lanaca tijekom cijele iduće godine. Cijene će moći – padati.  Dug popis proizvoda sastavljaju sami trgovački lanci, a namjera francuskog ministra financija Bruna Le Mairea je natjerati proizvođače hrane i trgovce da globalni pad cijena sirovina preliju u prestanak rasta hrane za Francuze.

Talijanska Barilla poslušna

Le Maire i francuska Vlada pod svaku cijenu žele prekinuti spiralni rast cijena koji se kad je riječ o prehrambenim proizvodima uporno održava na dvoznamenkastim iznosima te je u kolovozu 2023. dosegnuo čak 11, 1 posto, dok je opća stopa inflacije  pala na 4,8 posto.  Inflacija u segmentu hrane i pića u Hrvatskoj je u istom mjesecu bila 10,1 posto, a opća stopa 7,8 posto prema podacima DZS-a.

Le Maire je objavio kako je s francuskom proizvođačkom i prehrambenom industrijom postigao dogovor, a istovremeno su pale i oštre riječi. Macronov ministar financija optužio je multinacionalne kompanije Unilever, Nestle i Pepsi &Co. za pohlepu i blokiranje dogovora o zamrzavanju cijena koje planira provesti primjenjujući tri mjere.
Talijanskog proizvođača tjestenine Barilla i francuskog proizvođača ulja Avril opisao je kao bolje saveznike, a prozvani multinacionalni trojac rekao je da bi mogli učiniti puno više.

U Francuskoj se cijene u pravilu dogovaraju pregovorima između proizvođača i trgovaca koji se odvijaju između prosinca i ožujka. Ove godine su pomaknuti na rujan i trajati do sredine listopada kako bi se nove cijene mogle primijeniti već od siječnja. Pomicanje pregovora na rujan, kako za specijalizirani portal Retaildetail.eu izvještava dopisnik iz Francuske tražili su sami trgovci kako bi se pad troškova proizvodnje prenio na potrošače. Francuski mediji izvještavaju kako se tamošnja Vlada nada strukturno nižim cijenama.

Dogovor se nije poštovao ni ranije

Od trgovaca i proizvođača se potom očekuje dogovor prema kojem cijene čak pet tisuća proizvoda tijekom 2023. godine neće rasti, a padati mogu. Broj proizvoda s limitiranom cijenom je više nego utrostručen jer ih je u proljetnom dogovoru ministra financija i 75 trgovačkih lanaca bilo svega 1.500.
No, inflaciju nisu uspjeli obuzdati jer je prema pisanju francuskih medija dogovor ispoštovalo njih manje od polovice.

Budući da su ga na proljeće izigrali Le Maire u jesenskoj je shemi zamrzavanja cijena zamislio strože kriterije za trgovce. Oni će se morati obvezati da će odmah premosti na potrošače sniženja cijena koja im odobre proizvođači, odnosno da ne smiju odgađati snižavanje cijena kako bi poboljšali svoje marže. Provjeravat će ih agencija za zaštiti tržišnog natjecanja.

U očitom ratu s inflacijom ministar financija na svoju je stranu povukao i trgovački lanac Carrefour čiji je šef Alexandre Bompard proizvođače prozvao za povećanje marži na štetu potrošača,  a na meti su mu se našli moćni igrači Procter & Gamble, Henkel i Unilever.


Carrefour je već u kolovozu popuštajući pod pritiscima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavio kako zamrzavaju cijene za 100 svakodnevnih proizvoda, a u Francuskoj su to između ostalog sardine u konzervi, riža i tekućine za pranje posuđa. Cijene će biti zamrznute do kraja studenog.

Međutim, nije sve u Francuskoj tako jednostavno.

Tvrtke ucijenjene porezom na ekstradobit

Tamošnji mediji prenose i neslužbene izjave skeptičnih direktora proizvodnih tvrtki koji na glasne zahtjeve vlasti za snižavanjem cijena odgovaraju kako još nitko nije jasno rekao “Može, smanjit ćemo cijene”, već su samo započeli pregovore o tome.

Francuska vlast pak svoju oštricu nije usmjerila samo na one kompanije koje podižu cijene već i na one koje zadržavaju iste cijene, ali smanjuju količinu proizvoda, odnosno prakticiraju šrinkflaciju.

Kako je argument za rušenje cijena u Francuskoj onaj prema kojem padaju cijene sirovina na globalnom tržištu pa to treba ugraditi u cijene konačnog proizvoda javilo se udruženje ADEPALE, predstavnici oko 260 malih i srednjih tvrtki iz agroindustrije i ribarstva. Poručili su kako njihovi proizvodni troškovi nisu pali te su zatražili da se njih ne obvezuje pregovorima koji su u tijeku.

Velike kompanije u strahu od poreza na prekomjernu dobit ponašaju se drugačije. Naftni div Total Energies obećao je smanjiti cijene benzina od početka rujna pa sve do kraja godine. U Hrvatskoj cijene benzina upravo rastu.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još