HRANA SVE SKUPLJA Jaja od rujna poskupjela 23 posto, a košarica osnovnih dobara sada košta više od 947 eura

U prosincu prošle godine, u odnosu na studeni, porasle su cijene polubijelog kruha, tosta, tjestenine, junetine, smrznutog oslića, jogurta, jaja, maslaca, voćnih sokova, deterdženta za rublje, šišanja, pizze u restoranima… S druge strane na mjesečnoj razini pala je cijena riže, miješanog kruha, krafne, telećih rebra, mortadele, paštete, tune u konzervi, rajčice, kelja, meda, čipsa…

Jaja sve skuplja, sada su 2,86 eura

Državni zavod za statistiku objavio je prosječne cijene pojedinih proizvoda za prosinac. To je već četvrti mjesec zaredom kako se cijene objavljuju, a kako bi bilo lakše praćenje njihova kretanja na mjesečnoj razini.

Kako je neki dan objavio DZS, cijene su u prosincu prošle godine bile manje za 0,3 posto u odnosu na lanjski studeni, a u odnosu na prosinac 2021. više za 13,1 posto. Na godišnjoj razini, najviše je poskupjela hrana, prije svega prerađeni prehrambeni proizvodi, pa ugostiteljstvo, oprema za kućanstvo… I na mjesečnoj razini najveći rast cijena osjetio se je na hrani.
Kako pokazuje izračun, jaja su i u prosincu zabilježila rast, sa 2,66 eura u studenom na 2,86 eura u prosincu. U rujnu im je cijena bila 2,32 eura.

Cijena jogurta u čašici porasla je sa 0,55 na 0,59 eura, maslaca sa 3,19 eura na 3,58 eura, dok mu je cijena u rujnu bila 3,22 eura.
Prosječna cijena bijelog vina porasla je na mjesečnoj razini za 10 centi, a čak 30 centi u odnosu na rujan.

Skuplji je i kruh, ali za nekoliko eurocenti

Polubijeli kruh je u prosincu bio skuplji 3 centa, a u odnosu na rujan 8 centi skuplji, a u prosincu mu je prosječna cijena bila 1,20 eura. Tjestenina je koštala 1,73 eura, 7 centi više nego u studenom tj. 10 centi više u odnosu na rujan. Za pet centi je pokupio tost na mjesečnoj razini, a u odnosu na rujan za 17 centi.

Smrznuti oslić je u odnosu na rujan bio skuplji za 30 centi, a u mjesec dana poskupio je za 14 centi. Za 15 centi je u prosincu u odnosu na rujan skuplji bio tekući sapun, a 12 centi skuplji u odnosu na studeni. Za 14 centi poskupio je od rujna šampon, na mjesečnoj razini za 11 centi.


 

Veći skok cijene imala je i pizza u ugostiteljskim objektima, u odnosu na studeni bila je skuplja 7 centi, a u odnosu na rujan 17 centi. Za 2 centa je poskupjela i porcija špageta.

Od uslužnih djelatnosti, u prosincu se je skuplje plaćalo muško i žensko šišanje. Muško je bilo skuplje u odnosu na rujan za 14 centi, a žensko šišanje s frizurom 22 centa.

Košarica dobara sada košta 947,43 eura, odnosno oko tri eura više nego u rujnu.

Pojeftinilo je povrće

Ipak, u prosincu je bilo i prehrambenih proizvoda kojima je cijena pala, no za dio njih ipak i dalje bila skuplja nego u rujnu.

Primjerice, na mjesečnoj razini pala je cijena bijele riže, za 2 centa, ali je u odnosu na rujan skuplja bila 13 centa.

Za 2 centa je pala cijena miješanog kruha, ali je u odnosu na rujan za isto toliko poskupio. Ista računica bila je i za paštetu. Teleća rebra koštala su u prosincu 18 centi manje, ali 8 više u odnosu na rujan.

Cijena mortadele pala je u odnosu na studeni za čak 75 centi, a i u odnosu na rujan, za 40 centi. I tuna u konzervi bila je na mjesečnoj razini jeftinija, za 7 centi, a u odnosu na rujan za 2 centa. Cijena je pala na mjesečnoj razini mrkvi, za 18 centi, rajčici za 10 centi, paprici za 20 centi, kelju za 21 cent….

No, u odnosu na rujan samo je paprika bila jeftinija u prosincu.

Pročitajte još