ALARM ZA GRAĐANE Hrana u godinu dana poskupjela 20 posto, ne pomaže ni zamrzavanje cijena dijela proizvoda

Inflacija je u listopadu opet porasla i  iznosila čak 13,2 posto, više od očekivanja analitičara i središnje banke, koju su smatrali da su se cijene počele stabilizirati.

“Indeks potrošačkih cijena je u listopadu nadmašilo naša očekivanja”,  rekli su analitičari RBA po objavi službenih podataka.

Stopa od 13,2 posto iznenadila analitičare

Prije tjedan dana je pak guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio da se inflacija smanjuje.
“Iz zadnjih podataka koje imamo, vidimo da se rasprostranjenost inflacije prvi put u listopadu počela smanjivati”, – rekao je guverner, ali su ga podaci dematirali.

Stoga ipak, cijene su veće, a potrošači su to dobro osjetili u svojoj košarici.

Prema očekivanju središnje banke stopa inflacije bi sljedeće godine trebala pasti na razinu između 6 i 7 posto, a kakve su i prognoze u RBA, a u 2024. vratila bi se na ciljanih 2 posto.
Podsjetimo se, stopa inflacije u rujnu je, po podacima DZS-a, iznosila na godišnjoj razini 12,8 posto. U listopadu je u eurozoni iznosila 10,7 posto, a u rujnu 9,9 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najviše je poskupjela hrana i bezalkoholna pića, za 19,7 posto, usluge restorana i hotela za 17,8 posto, režije koje uključuju stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i ostala goriva, za 16,1 posto, oprema za redovito održavanje kućanstva, za 15,8 posto, prijevoz, za 11,5 posto, razna dobra i usluge, za 10,7 posto, rekreacija i kultura, za 8,4 posto, odjeća i obuća, za 6,6 posto, alkoholna pića i duhan, za 4,4 posto, zdravstvene usluge za 3,5 posto te obrazovanje, za 2,3 posto.

Inflacija se prelijeva na sve proizvode, kažu u RBA

“Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, sada evidentno da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane”, stoji u priopćenju RBA analitičara.


Kažu i kako će se dio inflatornih pritisaka prenijet u iduću godinu kada očekuju prosječnu stopu inflacije na razini od preko šest posto.

“U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga.

S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od dva posto ni u 2023″, zaključuje se u analizi Raiffeisen banke.

I energija skuplja za 20 posto

U listopadu je, na mjesečnoj razini, rast cijena odjeće i obuće povećan za 6,9 posto, troškovi režija – stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,8 posto, hrane i bezalkoholnih pića za jedan posto, odnosno, u prosjeku su cijene u odnosu na rujan bile više za 1,3 .

U odnosu na listopad prošle godine hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su 19,7 posto u listopadu.

Jedina kategorija koja je zabilježila mjesečni pad cijena, i tako ublažila i snažniji rast, je pad cijena u skupini rekreacija i kultura, za 0,8 posto.

Kako zaključuju u DZS, tako je najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren u skupini hrane i bezalkoholna pića(+5,11 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+2,72 postotna boda), Prijevoz (+1,69 postotnih bodova), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+0,90 postotnih bodova), Restorani i hoteli (+0,89 postotnih bodova), Razna dobra i usluge (+0,66 postotnih bodova), Rekreacija i kultura (+0,44 postotna boda), Odjeća i obuća (+0,39 postotnih bodova), Alkoholna pića i duhan (+0,22 postotna boda) te Zdravlje (+0,11 postotnih bodova).

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 19,9 posto (doprinos porastu od +3,34 postotna boda).

Pročitajte još