GDJE SU NESTALA JAJA U Hrvatskoj jaja skuplja nego u Njemačkoj, Francuskoj i Sloveniji; uskoro ćemo ih plaćati dvije kune po komadu

Gdje su nestala hrvatska jaja? U Konzumu se već danima mogu kupiti samo jaja privatne trgovačke marke K+, u Sparu posljednjih dana nije bila rijetkost naletjeti na prazne police koje se popunjavaju sa skupljim pakiranjima, a predviđanja stručnjaka kažu da će se jedno jaje uskoro plaćati najmanje dvije kune dok je sada cijena nešto ispod tog iznosa.

Bit će dovoljno jaja jer smo samodostatni

Hrvatska prema objavljenim stavovima Ministarstva gospodarstva ne bi trebala imati problema s jajima budući da ima visoku samodostatnost u njihovoj proizvodnji zbog čega je ograničenost ponude u velikim trgovinama dodatno neobična.

Jaja poskupljuju svugdje u EU još od proljeća što zbog rasta cijene energenata, potom zbog rasta cijene hrane za koke nesilice i konačno zbog toga što je perad u Europi uz onu u SAD-u od proljeća snažno pogođena bolestima, od ptičje gripe do salmonele, a potonja se dogodila i hrvatskoj farmi Lukač jednom od najvećih domaćih proizvođača jaja.
Rast cijena jaja nije samo hrvatski problem, cijene jaja više su nego udvostručen početkom jeseni u Francuskoj koju je prema izvještavanju Reutersa pogodila najjača ptičja gripa ikad pa se proizvodnja smanjila, a Francuzi mijenjaju recepte za neka jela.

Jaja u Americi poskupjela 44 posto

Svjetska proizvodnja jaja u 2021. godini je dosegla 1500 milijardi komada, a ove bi godine mogla pasti u odnosu na lani što će se dogoditi prvi put u povijesti.

SAD će, predviđa se imati pad proizvodnje jaja od 4,6 posto, EU od 3 posto, a Francuska 8 posto. Jaja se u vremenima visoke inflacije kakvu proživljavamo danas i koja u eurozoni za listopad iznosi 10,7 posto smatraju jeftinim izvorom proteina, no ova kriza izgleda i to mijenja.
Unutar eurozone nestašica jaja prijavljena je na Cipru odakle dolaze vijesti da je manje jaja dostupno na tržištu a kao razlog uz bolesti peradi navode se i zastoji u prijevozu peradi. Zbog smanjenja proizvodnje jaja u EU na Cipru očekuju da će im cijena porasti između 10 i 20 posto, no da će kroz mjesec dana jaja građanima biti dostupnija.

Troškovi proizvodnje jaja dramatično rastu, a prema podacima Europske komisije cijene jaja u godinu su dana porasle 22 posto u Europi i 44 posto u SAD-u prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede.

Sve zbog ptičje gripe i rasta cijena energenata

Epidemije ptičje gripe ove su godine vrlo česte, tako je samo Nizozemska prijavila 33 tisuće slučajeva i zbog toga je ubijeno dva milijuna kokoši što neizbježno utječe na kapacitet proizvodnje jaja.


Na europskom je tržištu cijena jaja u ljusci u listopadu porasla na rekordno visoke razine zahvaljujući smanjenoj potražnji i neadekvatnoj opskrbi, a jesenska epidemija ptičje gripe najizraženija je u Francuskoj, Nizozemskoj, ali i Španjolskoj koja je do sada uglavnom bila pošteđena te bolesti.

Nakon ljetnog smirivanja cijene jaja su na europskom tržištu ponovno počele rasti zahvaljujući ptičjoj gripi.

Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi u kojem su uspoređene prosječne mjesečne cijene jaja L i M razreda jaja u članicama Europske unije u Hrvatskoj su iako svojom proizvodnjom pokriva 90 posto potreba jaja u rujnu ove godine bila za 12 posto skuplja od prosjeka EU.

U Sloveniji jaja jeftinija više od 25 posto

Promatrajući cijenu u eurima za 100 kilograma jaja u cijeloj eurozoni kojoj se Hrvatska pridružuje od 1. siječnja, jaja su prema prosječnim cijenama za rujan bila skuplja samo u Austriji i Italiji. Prosječna cijena za 100 kilograma jaja L i M razreda u Hrvatskoj je bila 221,84 eura, u Austriji 273,32 eura, te u Italiji 242,09 eura, međutim u nizu bogatijih zemalja eurozone jaja su bila jeftinija nego u Hrvatskoj.

U Njemačkoj je usporediva prosječna cijena dosegla 192,17 eura, u Francuskoj 221,21 euro, u Španjolskoj 158,7 eura, u Nizozemskoj 201, 83 eura te u Sloveniji 168,37 eura.

Dražen Čurila, jedan od domaćih proizvođača jaja koji se tim poslom bavi desetak godina ističe kako je najveći trošak prehrana peradi na koju otpada 80 posto svih ostalih troškova te će proizvođačima jaja biti izrazito teško kompenzirati taj trošak izvoznim cijenama.

Lani je, ispričao je Čubrila morao zbog troškova podići cijene jaja za 10 posto i ove godine ponovno za jednako toliko. Po uzoru na francuske, možda će i hrvatski kuhari i kuharice pribjeći mijenjanju recepata, a jaja izgubiti status jeftinih proteina u inflatornim vremenima.

Pročitajte još