SVE TEŽE DO KREDITA: Banke u eurozoni pooštrile kriterije zaduživanja, a građani kredite sve manje i traže

Većina banaka europodručja u trećem je ovogodišnjem kvartalu dodatno pooštrila uvjete kreditiranja tvrtkama, ali i fizičkim osobama, a u četvrtom predviđaju da će se i dodatno pojačati, pokazuje provedena anketa Europske središnje banke kod 153 banaka u razdoblju od 16. rujna do 4. listopada.

Tvrtke traže novac za pokrivanje troškova

Usporavanje gospodarstva i jačanja straha od recesije, rizici povezani s ekonomskim izgledima, situacijom u industriji ili tvrtkama te sve manjom tolerancijom banaka na rizik imali su značajan utjecaj na pooštravanje uvjeta. Dodatno su razlozi i veći troškovi banaka i stanja njihovih bilanci.

Iako su banke očekivale pad potražnje za kreditima, tvrtkama i dalje treba novac. No ne za nove investicije, nego pokrivanje troškova zbog rasta troškova proizvodnje, rastućih zaliha zbog usporavanja potražnje i mogućih uskih grla u opskrbi.
Pokazatelji sentimenta, kao što je PMI indeks, ukazuju na pad poslovne aktivnosti privatnog sektora u trećem kvartalu 2022. godine.

Većinom su traženi kratkoročni krediti za premosnicu trenutačnih problema, odnosno financiranje obrtnog kapitala, dok je potražnja za dugoročnima ostala nepromijenjena.  U četvrtom tromjesečju  banke očekuju nastavak jače potražnje za kratkoročnim kreditima, a smanjenje dugoročnih.

Građani gotovo i ne žele stambene kredite

Banke su odgovorile i kako su pooštreni uvjeti za stambene kredite, najveći još od kraja 2008. godine, te nešto manje pooštreni za potrošačke kredite. Rizik pa i manja tolerancija na rizik su glavni razlozi zašto su banke opreznije, kao i spomenuti troškovi banaka i bilanca.
Za razliku od tvrtki, kućanstva su smanjila potražnju za kreditima, značajno za nekretninama, što je bio najveći pad još od prvog tromjesečja 2012., bez da se računa vrijeme pandemije, dok je umjereno pala potražnja za nenamjenskim kreditima.

U četvrtom tromjesečju 2022. banke očekuju daljnje pooštravanje uvjeta kreditiranja te još snažnijeg pada potražnje za stambenim kreditima te nešto manjeg za potrošačkim kreditima.

Rast kamatnih stopa, povjerenje potrošača i izgledi na tržištu nekretnina u sljedećem razdoblju ključni su razlozi smanjenja potražnje za stambenim kreditima.


Sve više slučajeva odbijenih kredita

Dodatno i izvješće Europska komisije o smanjenom raspoloženju potrošača zbog visoke inflacije i posebno rasta cijena energije na troškove života kućanstava i uočenog povećanja kamatnih stopa na hipotekarne kredite na tržištu nekretnina. I potrošački krediti manje su bili traženi zbog povećanja kamata i nižeg povjerenja  potrošača.

U trećem tromjesečju povećana je potražnja za kreditima tvrtki u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, dok se potražnja za kreditima smanjila prema bankama u Španjolskoj.

Potražnja za stambenim kreditima smanjena je u sve četiri najveće zemlje eurozone. Što se tiče potrošačkih kredita, porasla je u Francuskoj, ali je pala u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji.

U trećem tromjesečju povećan je i broj odbijenih kredita, u puno većem broju kod tvrtki nego li fizičkih osoba. Kod fizičkih osoba po odbijenici prednjače potrošački pa onda stambeni krediti.

Uzmu li se u obzir četiri najvažnije države europodručja, kreditni standardi za potrošačke kredite i druge zajmove kućanstvima ostali su nepromijenjeni u Francuskoj, a pooštreni u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji.

 

 

 

Pročitajte još