MUKE PO TEMELJNOM KAPITALU: Troška kod konverzije kod javnih bilježnika ipak neće biti?

“Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s Hrvatskom javnobilježničkom komorom i drugim nadležnim tijelima u narednom će razdoblju definirati način anuliranja troškova koje bi domaće tvrtke imale zbog izmjene temeljnog kapitala iz kuna u euro”, poručili su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave, a nakon što je Glas poduzetnika obznanio da će troškovi javnog bilježnika biti 2.500 kuna zbog promjene temeljnog kapitala iz kuna u eure.

Promjene u sudskom registru besplatne

Kako je definirano u Zakonu, upis svih promjene koje se provode u sudskom registru radi usklađenja s odredbama Zakona o trgovačkim društvima u vezi uvođenja eura registarski sud provest će bez naknade. Odnosno, pri pisanju zakona navedeno je da sudskih troškova neće biti, no javnobilježnički se nisu spominjali, do ovoga tjedna, dok se poduzetnici nisu suprotstavili.

Hoće li se udovoljiti zahtjevima poduzetnika da ne budu kažnjeni ako na vrijeme ne upišu promjenu valute, tek će se vidjeti.
Kako smo već pisali, dionička društva će usklađivanje morat učiniti već sljedeće godine, tj. imaju rok od godine dana od uvođenja eura, a društva s ograničenom odgovornošću i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću imaju  rok od tri godine za podnošenje zahtjeva za upis promjena vezanih uz usklađenje temeljnoga kapitala.

Ako se to ne učini u roku, tvrtka će se brisati iz trgovačkog registra, stoji u izmjenama Zakona o trgovačkim društvima.

Glas poduzetnika najavljuje bojkot

“Ulazak Hrvatske u eurozonu koji će nastupiti na snagu 01.01.2023. godine, donosi nova opterećenja za poduzetnike, te udruga Glas poduzetnika smatra da je krajnje neprihvatljivo da se uvode novčane kazne za one koji ne upišu promjene valute eura kao službenu valutu u sudski registar na vrijeme. Neprimjereno je da se dodatno financijski opterećuju poduzetnici i to novčanim kaznama. Promjene unutar sudskog registra trebale bi biti automatizirane, te na taj način izaći u susret poduzetnicima koji već sad teško preživljavaju krizu uzrokovanu pandemijom, ratom u Ukrajini i inflacijom. Dosada nije bilo takvih slučajeva u Europi, stoga je neprihvatljivo da se kod nas uvode takve kazne u fazi prijelaza na euro. Dodatni troškovi usluga javnog bilježnika, odvjetnika i drugih administrativnih usluga samo su dio troškova prijelaza na euro kao službene valute”, poručio je ovaj tjedan predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas dodavši pri tome spomenuti iznos od 2.500 kuna koji bi se trebao plaćati javnom bilježniku.
Udruga Glas poduzetnika smatra da nije primjereno uvoditi novčane kazne, nego odrediti model i sustav po kojem će se promjene provoditi kako bi zaštitili poduzetnike i omogućili im daljnje poslovanje bez potencijalnih zatvaranja u budućnosti.

Temeljni kapital smanjen na 2500 eura

Podsjetimo se, kako stoji u izmijenjenom Zakonu o trgovačkim društvima, najniži iznos temeljnoga kapitala dioničkog društva umjesto sadašnjih 200.000 kuna iznosit će 25.000 eura, a najmanji nominalni iznos dionice, koji je sada 10 kuna, iznosit će jedan euro.

Najniži iznos temeljnoga kapitala društva ograničenom odgovornošću će umjesto sadašnjih 20.000 kuna iznositi 2500 eura.


Nominalni iznos svakog poslovnog udjela umjesto sadašnjih 200 kuna neće moći biti manji od 10 eura, pri čemu će zbroj svih poslovnih udjela morat odgovarati iznosu temeljnoga kapitala. Najniži iznos temeljnoga kapitala jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću će umjesto sadašnjih 10 kuna iznositi jedan euro, koliko će iznositi i najniži nominalni iznos jednoga poslovnog udjela u tome društvu.

 

 

Pročitajte još