SAVJETI KAKO SPASITI NOVČANIK OD EURA: Za pet eura može se kupiti cijelo pile, a kovanice od 50 centi idealne su za štednju jer vrijede gotovo 4 kune

Kunu kao službenu valutu od 1. siječnja zamijeniti će euro, popraćen inflacijom koja se prema prognozi Europske središnje banke neće smiriti zbog rizika od nestašice plina pa će se potrošači u Hrvatskoj naći u dvostrukoj muci. Ne samo da ćemo morati pratiti cijene u novoj valuti nego ćemo, izvjesno je morati pratiti i njihov rast u euru, valuti na koju se sada navikavamo.

Saželi smo 7 savjeta i poruka koje mogu pomoći u spašavanju novčanika od neplaniranog pražnjenja, odnosno građane od nenamjerne potrošnje.

10 eurocenti je vrjednije od 10 lipa

Možda zvuči banalno, ali nije. Lipe, kao najmanja jedinica hrvatske valute na odlasku nerijetko smatramo viškom metala koji nam opterećuje novčanike, zovemo ih ‘one žute kovanice’, 20 lipa redovito izgubimo jer je ta kovanica prelagana, a vrijednost doživljavamo tek s kovanicom od 50 lipa. S eurocentima je drugačije.
Matematički je jasno  da jedan eurocent vrijedi 7,53450 lipa, međutim u svakodnevnom životu to će biti teško preračunavati. No, ako uzmemo za primjer cijene budućih vrećica za odvoz komunalnog otpada u Zagrebu vrijednost eurocenta postaje opipljiva.

Najmanja i najjeftinija vrećica za komunalni otpad koštat će 27 eurocenti (2 kune), srednja će koštati 53 eurocenta, a tek će najveća, ona od 40 litara biti skuplja od eura i koštat će 1,06 eura. Četiri kune dnevno za odvoz komunalnog otpada može nam se činiti puno jer je riješ o 120 kuna mjesečno, a 53 eurocenta može nam se činiti malo baš kao i 16 eura mjesečno iako je riječ o istoj vrijednosti. Kovanice od 10, 20 i 50 eurocenti su novac za koji će se moći kupiti olovka, šiljilo i gumica, ali i jedna banana, jedna tikvica ili jedna mrkva.

Za 5 eura možete kupiti i cijelo pile

Pet eura je najmanji apoen novčanice eura koji vrijedi 37,67 kuna, dakle svega nešto manje od dvije novčanice od 20 kuna.
Iako je tu matematičku vrijednost lako zapamtiti teže je usvojiti u svakodnevnom razmišljaju, a posebno pri impulsnoj kupnji ili potrošnji. Da bismo dobili osjećaj vrijednosti 5 eura u hrvatskoj maloprodaji možemo iskoristiti cijene koje je Vlada zbog inflacije trenutačno zamrznula.

Primjerice, cijena kilograma cijelog pileta zamrznuta je na tri mjeseca, dakle do početka prosinca na 3,32 eura što znači da možemo zapamtiti kako se za pet eura može kupiti cijelo pile koje prosječno teži 1,5 kilograma. Dosadašnji uobičajeniji doživljaj sažet u “Ah, dobro to je samo 5 kuna” ne možemo primijeniti na 5 eura, jer se za pet kuna ne može pojesti ručak, a za 5 eura može.

Kovanica od 50 eurocenti može biti joker za štednju

Nakon uvođenja eura jedne ćemo se navike vjerojatno odreći.


Riječ je o iskrcavanju kovanica u posebnu kutiju kako nam ne bi opterećivale novčanike što smo do sada redovito radili s kovanicama lipa, ali onima jedne, ponekad čak i dvije kune.  Naime, kad potpuno usvojimo činjenicu  da se za 20 eurocenti može kupiti jedna banana, a za dva eura litra jogurta zbrinjavanje kovanica u našoj će se svakodnevici promijeniti.

Toj promjeni možemo pristupiti tako da kada počnemo plaćati u eurima nastavimo sve kovanice eurocenata odlagati u posebnu kutiju.

Tijekom mjesec dana moguće je da bi se prikupio veći iznos od onoga odlaganjem kovanica lipa te jedne ili dvije kune. Primjerice kovanica od 50 eurocenti vrijedi 3,76 kuna, što je bliže kunskoj kovanici ‘medvjeda’ od 5 kuna, ali u našoj na euro nenaviknutoj svijesti bit će riječi ‘o tek centima’, pa bi bilo korisno stavljati ih sa strane kako bi se stekao dojam njihove veće vrijednosti umjesto da se raspu.

Posebne torbice za kovanice eura su odličan poklon

Kovanice eura su i teže od kuna. Primjerice, tisuću komada kovanica od dva eura teško je 8,5 kilograma dok je tisuću kovanica od dvije kune teško 6,2 kilograma.

Dok ćemo cente još i moći radi štednje odlagati u posebnu kutiju kod kuće, za one koji i dalje žele plaćati gotovinom kovanice će postati mnogo brojnije u svakodnevici nego što su to bile kune.

I bit će teže te je stoga korisno za njih nabaviti poseban novčanik, bilo da je riječ o vrećici, torbici ili kutijici. Taj ne smo modni, nego i koristan dodatak mogao bi postati jedan od traženijih poklona u predstojećoj sezoni darivanja, bilo na štandu na tržnici, u trgovini Pepco te njoj sličnima ili pak u Louis Vuittonu i tome slično.

Nabavka posebnih torbica za kovanice i njihovo darivanje drugima mogu biti korisna vježba za navikavanje na vrijednosti u eurima. Budemo li držali kovanice u posebnim torbicama teže ćemo pastu u napast da ih se riješimo potrošnjom i oslobodimo njihove težine iz novčanika pa ćemo tako spriječiti i neželjenu potrošnju. U slučaju da je torbica za kovanice Louis Vuitton isto je korisna jer služi tome da one svojom težinom ne unište jednako skupocjen glavni novčanik.

Nemojte zanemarivati dvojno iskazane cijene

Osnovni smisao dvojnog iskazivanja cijena je osiguravanje transparentnosti u zamjeni valuta te točnosti u preračunavanju korištenjem isključivo fiksnog tečaja konverzije prema kojem jedan euro vrijedi 7, 53450 kuna. No, dvojno iskazivanje cijena ima još jednu veliku korist za potrošače zbog koje ga nikako ne bi smjeli zanemariti.

Naime, vizualno pamćenje jako je važno za čovjeka jer 80 posto informacija o svijetu oko nas primamo kroz vizualni kanal percepcije. Obratimo li tako pažnju na dvostruko iskazane cijene pa zaustavimo pogled na njima percipirajući obje cijene čak i bez preračunavanja te budemo li to činili dovoljno dugo i redovito upijat ćemo nove vrijednosti u eurima kroz vizualno pamćenje.

Kada trošite u eurima, mislite na plaću u eurima

Euri nas od 1. siječnja neće dočekati samo na strani potrošnje već i na strani primanja. Upravo da bi se navikli na to sve plaće već od 5. rujna u obračunima trebaju biti iskazane u obje valute. Prosječna plaća od oko 7700 kuna u eurima iznosi nešto više od 1 000 eura i to je neugodan udarac jer nam se nominalno manji broj doima i kao manja vrijednost.

No, neugodan udarac s druge strane može biti jako koristan kad iz uloge radnika koji je upravo primio plaću pređemo u ulogu potrošača u trgovini. Mislimo li na svoju plaću u eurima koja sada ne iznosi 7700 već 1000 tada će nam cijena od 100 eura poprimiti drugačije značenje nego ona od 100 kuna i doživljavat ćemo je kao što sada doživljavamo 700 ili 1000 kuna u odnosu na plaću od 7 700 kuna.

Budemo li razmišljali o svojim primanjima izraženim u eurima i potrošnja u eurima bi nam mogla biti discipliniranija.

Eure pomnožite s 10, to će vas zaustaviti u prekomjernoj potrošnji

Profesor psihologije s Odsjeka za psihologiju Filozofskog  fakulteta u Zagrebu savjetovao je za Euro Dnevno da se iznosi u eurima množe s 10 kako bi se brzo i jednostavno osjećaj za vrijednost novca preveo u onaj koji nam je poznat.

Konkretno, taj savjet smatra najkorisnijim za sitne iznose, a uvjetima inflacije neće puno pogriješiti iako je prema fiksnom tečaju konverzije vrijednost jednog eura 7, 53450 kuna. Primjerice, ako napitak u kafiću košta ‘samo 2,5 eura’ množenjem sa 10 koje je napamet lako izvedivo cijena može odjednom biti ‘čak 25 kuna’ pa će potrošač ako toga nije bio svjestan ipak razmisliti hoće li se odlučiti za tu narudžbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još