BRITANSKA VALUTA NEĆE SE MIJENJATI: Elizabeta II ostaje na novčanicama; Charles još ne želi na funtu?

Smrću Elizabete II, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske te ostalih zemalja Commonwealtha odmah je dobilo novog kralja, njezina sina Charlesa III, a to između ostalog podrazumijeva i izmjenu novčanica i kovanica funti kao i nekih novčanica od 20 dolara u Kanadi, kovanica na Novom Zelandu te na svim kovanicama i novčanicama središnje banke Istočnih Kariba i ostalih dijelova Commonwealtha zato što se na njima nalazi lik pokojne kraljice.

Elizabeta jedini monarh na novčanicama

Prema pisanju britanskog Guardiana slika novog monarha dogovarat će se s Buckinghamskom palačom, no donedavni princ Charles neće se preko noći ukazati na novčanicama.

Elizabeta II je osim što je bila najdugovječniji monarh bila i jedini monarh čiji je lik prikazan na novčanici funte. Prije nje britanski monarsi uopće nisu bili na novčanicama. Novinar Robert Booth u Guardianu podsjeća kako se lik Elizabete II prvi put pojavio na novčanicama od jedne funte na slici koju je napravio dizajner novčanica Robert Austin 1960. godine.
Središnja banka Engleske (Bank of England) zadužena za izdavanje funti dobila je dopuštenje od Ministarstva financija Ujedinjenog Kraljevstva za korištenje kraljičinog portreta četiri godine ranije, i odmah upozorili javnost da se novčanice s dizajnom koji uključuje kraljicu vjerojatno neće izdavati još nekoliko godina.

Novčanice s kraljicom se neće povlačiti

Po kraljičinoj je smrti na svojoj internetskoj stranici Banka Engleske istaknula je da su kraljičini kultni portreti sinonim za neke od najvažnijih poslova koje obavljaju te da će “Sadašnje novčanice s likom Njezinog Veličanstva Kraljice i dalje biti zakonsko sredstvo plaćanja” O promjenama novčanica banka će se oglasiti tek nakon isteka razdoblja žalosti.

Guardian ističe kako je trenutačno u opticaju 4,5 milijardi novčanica funti s kraljičinim likom ukupne vrijednosti 80 milijardi funti, te da će njihova zamjena alternativama s glavom novog monarha vjerojatno trajati najmanje dvije godine.
Lik kraljice Elisabethe II iskovan je i na kovanicama funte. Kovanica od 2 funte uvedena je 1997. godine i sadržava tri različita portreta Elizabethe II, dok sve ostale kovanice od jedne funte, 50, 20, 10, 5, dva i jedan cent imaju na prednjoj strani također njezin portret. Zamjena kovanica kako ističe Guardian mogla bi trajati i dulje od zamjene novčanica budući da će se zamjenjivati organski, odnosno ne bi se trebale kovati nove s njezinim likom, ali bi stare trebale vrijediti dok ih s vremenom nove ne istisnu iz upotrebe.

Na funtama su Shakespeare i Churchill

Portrete svoje kraljice na novčanicama Britanci su rado komentirali kroz godine. Prvi im portret Elizabethe II prema zapisima s internetske stranice muzeja Banke Engleske bio prestrog i nedovoljno realističan, no već su drugi doživjeli realističnijim, a njezin pogled opuštenijim.  Kraljičini portreti za novčanice izrađeni su još 1970., potom 1971., a posljednji put 1990., prije 32 godine taj je portret tiskan na svim izdanjima novčanica sve do danas.

Dok se na licu novčanice nalazi Elizabetha II Banka Engleske ima skup kriterija za odabir znakova za novčanice. Ne prihvaća izmišljene likove niti bilo koje žive ljude osim vladajućeg monarha, već cilja na pojedince koji su cijenjeni i za koje smatra da su dali važan doprinos britanskom društvu i kulturi. U konačnici su praktični pa im je kriterij i to da im je portret koji žele koristiti dostupan i prepoznatljiv.


Na raznim novčanicama funti tako su prikazani William Shakespeare, Charles Dickens, Adam Smith, Florence Nightingale, Winston Churchill i brojni drugi. Neće biti iznenađenje ako Banka Engleske u dogovoru Charlesom III i Ministarstvom financija Ujedinjenog Kraljevstva u nekom obliku zadrži ikonografiju kraljice Elizabethe II na službenom novcu.

Pročitajte još