TEŠKI UDAR PO DŽEPU: Trgovcima koji ne iskažu dvojne cijene po pravilima prijete kazne od 20 do 100 tisuća kuna, građanima do 10.000 kuna

Nakon što je od 5. rujna postalo obvezno dvojno iskazivanje cijena u svim poslovnim odnosima direktno s potrošačima ususret uvođenju eura sve do početka predopskrba novčanicama eura pratit ćemo cijene i navikavati se na novu valutu plaćanja. Međutim, poduzetnici ne bi smjeli smetnuti s uma da Zakon o uvođenju eura predviđa cijelu lepezu kazni za nepoštivanje njegovih odredbi.

Kazne i za poslodavce zbog platnih lista

Trgovci i svi ostali poslovni subjekti koji podliježu obvezi dvojnog iskazivanja cijena, a nisu na jasan, čitljiv i vidljiv i lako uočljiv način istaknuli cijene u kuni i euru te također na vidljivom mjestu prikazali fiksni tečaj konverzije mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u rasponu od 20 tisuća kuna do čak 100 tisuća kuna.

Ovaj se raspon kazni odnosi na sve poslovanje s potrošačima pa tako za nepoštivanje odredbi o dvojnom iskazivanju cijena i vrijednosti usluga mogu biti kažnjeni poslodavci ako nisu dvojni iskazali obvezne iznose na platnim listama, javni bilježnici koji nisu prikazali cijenu svojih usluga u obje valute, te sva tijela javne vlasti koja posluju s potrošačima.
U istom rasponu određene su i kazne za banke koje s Hrvatskom narodnom bankom ne sklope ugovor o predopskrbi eurom ili opskrbe eurom svoje klijente bez sklopljenog ugovora.

Bankama kazne ako dostave eure prije zakonskog roka

Banka može dobiti kaznu u istom rasponu ako klijentima naplati naknadu za obradu i isplatu eura u postupku posredne predopskrbe ili opskrbe početnim paketima eurokovanica, ali i ako mikro tvrtkama u pojednostavljenoj predopskrbi dostavi više od 10 tisuća eura, te ako im gotovinu dostavi ranije od pet dana prije uvođenja eura, što znači da ni jedna mikro tvrtka neće raspolagati eurima prije Božića.

Banke također ne smiju prije 1. prosinca nikome dostaviti početne pakete euro kovanica jer bi to također bilo kažnjivo iznosom u rasponu od 20 do 100 tisuća kuna kao i korištenje eura kao sredstva plaćanja prije 1. siječnja 2023. godine.
U preračunavanju iznosa kazni u eure, one su zaokružene na niže iznose pa će nakon 1. siječnja kršenje odredbi Zakona o euru biti nešto jeftinije.

Raspon kazni koji se u kunama kreće od 20 do 100 tisuća u eurima se kreće od 2,650 eura do 13,270 eura, a raspon u kunama od 5 tisuća do 10 tisuća kuna u eurima se kreće od 660 eura do 1320 eura.

 


Obrtnicima, iznajmljivačima i OPG-ovima do 10.000 kuna globe

Za građane i obrtnike koji budu kršili Zakon o uvođenju eura predviđene su niže kazne i kreću se u rasponu od 5 tisuća kuna do 10 tisuća kuna.

Obrtnici, iznajmljivači, nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost mogu biti kažnjene iznosom u tom rasponu ako eure stave u opticaj odnosno koriste ih kao zakonsko sredstvo plaćanja prije 1. siječnja 2023. godine. Kazna u navedenom rasponu predviđena je i za obrtnike koji ne iskazuju cijene u obje valute sukladno zakonskim odredbama.

Zakon o euru inspektorima i drugim službenim osobama koje će nadzirati poštivanje zakonskih odredbi daje i ovlast izricanja kazne na licu mjesta pa tako tvrtke, obrtnike, fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću ili OPG-ove mogu kazniti s 4 tisuće kuna, a odgovornoj osobi u iznosu od tisuću kuna, ali samo ako su tvrtka i osoba prvi put uhvaćene u prekršaju. Svaki građanin može biti kažnjen iznosom u rasponu od 5 do 10 tisuća kuna ako plaća eurima prije 1. siječnja 2023. godine.

Zanimljivo je istaknuti da su kazne previđene i za krivotvorenje novčanica eura, za banke i tvrtke od 20 do 100 tisuća kuna, a za građane i obrtnike od 5 do 10 tisuća kuna.

Kazne koje inspektor može izreći na licu mjesta u eurima su obrt ili OPG 530 eura, a odgovornu osobu u obrtu ili OPG-u 130 eura.

 

 

 

Pročitajte još