NAVIKAVANJE NA EURO I SITAN NOVAC Novčanicu od 10 kuna za milodar u Crkvi ili dječji džeparac zamijenit će kovanice od nekoliko eura

“Može 65, u redu je”, nerijetko kažemo kada primjerice dostavljaču hrane u gotovini plaćamo račun od 63 kune novčanicom od 100 kuna nadajući da će u 35 kuna povrata biti samo jedna kovanica i to ona od 5 kuna. Dvije kune često nisu dovoljno vrijedne da bi njima opterećivali novčanike, a gotovo je nemoguće da cijeli iznos za dostavljenu hranu platimo u recimo – kovanicama.

Na bankomatu ćemo moći podizati i kovanice

Uvođenje eura umjesto kune u hrvatski sustav plaćanja uzburkat će ovakav način razmišljanja. 

“U redu je 10, ne trebate vraćati”, rečenica je koji ipak najvjerojatnije nećemo izgovoriti kad dostavljač predajući nam hranu kaže – 8 eura, 37 centi. 
Moguće je da ćemo sami zaokružiti na 9 eura ostavljajući dostavljaču 65 centi što je 4,9 kuna tek kasnije shvaćajući da je i to više nego dvostruko više od onoga što smo ranije dostavljaču ostavljali u kunama. 

Većina ljudi će uzeti jedan euro u povratu novca nego ga ostaviti dostavljaču, a taj će biti u kovanicama. Isto tako neće biti ni malo neobično da cijeli račun dostavljaču platimo u kovanicama. Uostalom, kovanice eura ćemo od 1. siječnja 2023. moći podići i na bankomatu pa ne bi trebalo biti neobično i učestalije plaćanje njima. 

Nove mentalne granice su 5, deset i dvadeset eura

Najmanji apoen novčanice eura je onaj od 5 eura, a to je 37,68 kuna prema fiksnom tečaju konverzije, potom imamo novčanicu od 10 eura koja u kunama vrijedi 75,53 kune, a potom novčanicu od 20 eura koja u kunama vrijedi 150,70 kuna. Te će tri novčanice postati nove mentalne granice oko kojih ćemo graditi svijest o vrijednosti kao što smo do sada to činili s 20, 50 ili 100 kuna. 
Ako smo do sada djetetu znali dati 10 kuna za školski džeparac, u eurima bi to bilo 1,33 eura i to ćemo izvjesno zaokružiti na ‘euro i pol’ ili ćemo ipak i džeparac indeksirati za inflaciju pa ga podići na dva eura, odnosno 15 kuna. 

U svakom slučaju dječji džeparci češće će nego do sada biti u kovanicama jer i velikodušnijih 20 kuna iznos koji do sada najčešće ipak nismo zbrajali u kovanom novcu ispadne zaokruživanjem na 3 eura što je sasvim u redu dati u kovanicama.

Hoće li nam trebati i torbica za kovanice? 

U istoj situaciji naći ćemo se i u slučaju davanja milostinje prosjaku, milodara za Crkvu ili nagrada uličnim sviračima i zabavljačima. 


Ako smo do sada u kutijice ili šešire ubacivali 10 kuna od iduće godine to će biti kovanica od jednog eura, a ako smo ubacivali jednu kunu ubacivati ćemo 10 ili 20 euro cenata. Imati uz sebe deset ili čak i 20 eura gotovine u kovanicama bit će gotovo uobičajeno baš kao što nije uobičajeno u trgovinu nositi 75 ili 150 kuna u kovanom novcu. 

Možda će biti potrebno uz novčanike imati i vrećicu ili posebnu torbicu za kovanice. Baš kao što nam nije bilo neobično imati desetak kovanica od po dvije kune tako neće biti neobično skupiti desetak kovanica od po dva eura, međutim morati ćemo se naviknuti da naše buduće kovancije imaju 7,5 puta veću vrijednost. Ili pak prijeći na bezgotovinsko plaćanje.

Europljani više vole keš i kovanice nego kartice

Budućnost plaćanja prema aktualnim trendovima nije na strani gotovine već na strani drugih oblika plaćanja bilo da je riječ o karticama ili tehnološki inovativnijim načinima podmirivanja računa, no sadašnjost je ipak još uvijek velikim dijelom gotovinska. 

Zatvaranje gospodarstava tijekom prvih nekoliko valova pandemije korona virusa dovelo je do toga da je 40 posto građana eurozone smanjilo plaćanja u gotovini, pokazala je anketa Europske centralne banke, a Njemačka centralna banka (Deutsche bank) je procijenila da  bi se u razdoblju nakon pandemije broj bezgotovinskih plaćanja mogao znatno povećati diljem europodručja, budući da će mnogi potrošači trajno prijeći s tradicionalnog gotovinskog plaćanja na kartično plaćanje. 

No, građani eurozone pandemiju su dočekali kao ljubitelji plaćanja gotovinom jer je u 2019. godini 73 posto svih plaćanja obavljeno njome. U tom kontekstu i iduće godine u Hrvatskoj možemo očekivati značajno povećanje plaćanja u kovanicama na koje ćemo se morati naviknuti.   

Pročitajte još