ZBOG EURA SE MIJENJA 900 ZAKONA I AKATA: Kazna koja je iznosila 400 kuna iznosit će ubuduće 50 eura

Kako bi se Hrvatska u svim porama svojih zakona i drugih propisa stopila s euro područjem kojem se pridružuje s početkom 2023. godine bit će potrebno izmijeniti gotovo tisuću što zakona, što pravilnika. To će uklapanje trajati godinama, budući da će se više od 900 propisa usklađivati s  eurozonom prilikom njihove iduće redovite izmjene. Riječ je o propisima koji sadrže manji broj odredbi vezanih uz hrvatsku kunu.

MUP mora na jesen promijeniti 23 zakona

Propisa koji se značajnije pozivaju na kunu i prioritet su za izmjene ima 113, a riječ je o 41 zakonu i 72 podzakonska akta. Ove godine u planu je izmjena 67 propisa isključivo zbog uvođenja eura.

Prema u srpnju ažuriranom popisu Ministarstva financija zaduženog za vođenje brige o dinamici zakonske prilagodbe Sabor će veliki dio posla odraditi na jesen. Na aktualnoj listi zakona koji se mijenjaju isključivo radi prilagodbe uvođenju eura najviše ih je iz resora Ministarstva unutarnjih poslova, ukupno njih 23.
Ministarstvo pravosuđa mora administrirati izmjenu osam zakona, a Ministarstvo financija njih 12, Ministarstvo kulture i medija njih devet, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pet zakona. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike mora se pobrinuti za izmjenu tri zakona, Ministarstvo poljoprivrede dva, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora administrirati izmjene samo Zakona o javnoj nabavi.   Osim ministarstava za izmjenu zakona moraju se pobrinuti Hrvatska vatrogasna zajednica zbog izmjena Zakona o vatrogastvu, potom Državni hidrometeorološki zavod u čijem je resoru izmjena Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti i Državni zakon za mjeriteljstvo iz čijeg se resora mijenjaju dva zakona.

Iznosi kazni će se zaokruživati u zakonima i pravilnicima

Budući da u kratkom roku nije moguće izmijeniti sve zakone koji se pozivaju na kunu iz Ministarstva financija tumače kako će se nakon uvođenja eura svi kunski iznosi navedeni u propisima u euro preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije. Podzakonski akti, dakle pravilnici, uredbe i slično na red za izmjene će dolaziti onda kada o tome odluče ministri u čije resore spadaju.

Izmjene zakona koji se značajnije pozivaju na kunu pa se moraju mijenjati zbog uvođenja eura najbolje je ilustrirati izmjenama Ovršnog zakona u kojem će sve vrijednosti i vrijednosni pragovi biti prikazani u eurima.
Kazne i jamčevine koje taj zakon propisuje mahom će se smanjiti uvođenjem eura i to zato da bi se izbjeglo poslovanje s eurocentima, odnosno da bi iznosi bili zaokruženi. Primjerice, iznos od 400 kuna u eurima postaje iznos od 50 eura iako bi primjenom izvjesnog fiksnog tečaja konverzije (1 euro= 7,53450) trebalo stajati 53,09 eura, a iznos od 40 tisuća kuna zaokružuje se na 5,300 eura što je za 8,91 euro manje od iznosa koji bi se dobio primjenom fiksnog tečaja konverzije. Snižavanje iznosa nije veliko, a isti princip primijenjen je i u samom Zakonu u uvođenju eura.

Sve su kazne u zakonu o uvođenju eura jeftinije u eurima nego u kunama primjeni li se na konverziju izvjesni fiksni tečaj konverzije. Za veliki broj prekršaja predviđaju s kazne koje se u kunama mogu kretati od 20 tisuća kuna do 100 tisuća kuna, no u eurima je riječ o iznosima od 2,650 eura do 13,270 eura. Najniži iznos kazne primijenimo li spomenuti tečaj smanjen je za 4,45 eura, a najviši za dva eura kako bi se zadržali zaokruženi iznosi u kojima su centi svedeni na nulu. Isti princip primijenjen je na sve kategorije kazni.

Zbog inflacije sve poskupljuje, a zbog eura kazne će biti manje

Prekršajne kazne predviđene su za obrtnike, fizičke osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti i nositelji su obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava ako u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena ne poštuju pravilo isticanja cijena u obje valute. Iznos kazni u kunama zaokružen je na jednostavne iznose i kreće se od 5 tisuća kuna do 10 tisuća kuna. U eurima najniži iznos kazne je 660 eura, za 3,6 eura jeftiniji nego u kunama primjeni li se radni tečaj konverzije, dok je najviši iznos kazne čak 7 eura (52,74 kune) jeftiniji u eurima nego u kunama i iznosi 1,320 eura.


U konačnom prijedlogu zakona iznosi kazni u eurima dodatno su povišeni nakon što su u ranijim verzijama zakona pa i onoj koja je bila na javnom savjetovanju bili još niži jer su i desetice u iznosu svođenje na nulu, no očito su zakonodavci zaključili da je razlika između 10 tisuća kuna i 1,300 eura koja iznosi 27,23 eura ili 205,16 kuna po radnom tečaju konverzije ipak prevelika da bi kazna u eurima mogla biti toliko jeftinija u odnosu na kaznu u kunama.

Razlike u iznosima kazni koje će Sabor usvojiti u dvije valute nisu velike, međutim u svjetlu rastuće inflacije može se zaključiti da će u eurima sve biti skuplje, samo će kazne biti jeftinije kada Hrvatska uvede euro kao službenu valutu plaćanja.

 

 

 

 

Pročitajte još