POČELO KOVANJE NOVCA: Pogledajte kako se izrađuju prvi hrvatski euri!

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedjelji točno u 13 sati počelo je kovanje eura s  hrvatskim nacionalnim simbolima.

Čak 3700 tona kovanica teških kao 88 tramvaja

U kovnici novca radi 70 zaposlenika, a kovat će se u tri smjene kako bi sve bilo spremno za ulazak u eurozonu.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u društvu Damira Bolte, predsjednika uprave Hrvatske kovnice novca, obišli su pogone u kojima se izrađuju eurokovanice i upoznali se s proizvodnim procesom kovanja.
„Radit će se u tri smjene, od 0 do 24 kako bi se iskovalo 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica do kraja godine, odnosno 3700 tona,  pojasnio je guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić tijekom obilaska kovnice.

Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko kovanice težine približno jednake težini 88 novih zagrebačkih tramvaja ili 94 suvremena putnička zrakoplova, a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.

Od novčanica kune može se izraditi stup od 50 kilometara
„Sve su kovanice vrlo lijepe. Premijer je rekao da je bolje kad ih uzmu u ruku nego na slici, našalio se Vujčić te dodao da se s tržišta mora povući i 500 milijuna komada novčanica kuna. Taj će novac čuvati vojska, koja će izgraditi skladište za kune koje odlaze u povijest jer to je količina novca s kojom se može izgraditi stup od 50 kilometara

Podsjetimo, nakon što je prošli tjedan Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca. Novčanice ćemo posuditi od drugih država i centralnih banaka.

Četiri mjeseca uoči Nove godine HNB bankama mora isporučiti eure, kako bi one pak mogle predopskrbiti poslovne subjekte poput trgovina i restorana. Bankomati bi trebali biti napunjeni eurima u prvim danima Nove godine tijekom kojih će se i dalje moći plaćati u kunama.


Plenković najavio finalizaciju ulaska u Schengen na jesen

“Proces uvođenja eura vodimo ozbiljno, strukturirano i sustavno te koristim priliku da se zahvalim svima koji su dali doprinos na putu Hrvatske prema članstvu u europodručju. Danas, gotovo 30 godina od svog osnutka, Hrvatska kovnica novca će kovati hrvatske eurokovanice i na taj način, uz promociju hrvatskih simbola u cijeloj Europi, sudjelovati u povijesnom procesu u kojem Hrvatska ulazi u klub najrazvijenijih država članica Europske unije, na korist naših građana i gospodarstva”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u povodu svečanog obilježavanja početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica.

Plenković je najavio da će se tijekom jeseni finalizirati aktivnosti ulaska Hrvatske u Schengen.

„U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama“, umirujuće je zaključio premijer Plenković.

 

Pročitajte još