DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA U ŽUPANIJAMA: Jednokratna pomoć za novorođenče i račun za test na Covid 19 izraženi i u kuni i euru

Na uvođenje eura pripremaju se i županije, gradovi i općine. Najveći dio priprema odnosi se na programsku-informatičku prilagodbu zbog iskazivanja dvojnih cijena potrebnih za preračunavanje, dvojno iskazivanje cijena na dokumentima, izradu planskih i izvještajnih dokumenata, izvršavanje proračuna i financijskog plana te financijsko i računovodstveno poslovanje.

Proračuni za 2023. godinu bit će u eurima

Županije, gradovi i općine morat će proračun za 2023. godinu s projekcijama za sljedeće dvije godine iskazati u eurima,  a dvojno će morat iskazati rješenje, ugovore, obrasce, isprave o isplati plaće i naknadi plaće, otpremnine i druga materijalna prava radnika . Kod gradskih i općinskih uprava dvojno će se morat iskazati računi koji se ispostavljaju potrošaču, primjerice za komunalnu naknadu.

Ugovori o djelu, isprave o isplati plaće, porezno rješenje o porezu na cestovna motorna vozila, zaključak o dodjeli jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete neke su od obveza  dvojnog iskazivanja koji su nam naveli u Zagrebačkoj županiji.
Škole kao proračunski korisnici županija morat će  dvojno i iskazivati cijene na uplatnicama roditeljima za uslugu produženog boravka uz prikaz fiksnog tečaja, a dvojno iskazani račun morat će izdavati i  domovi zdravlja ili Zavodi za javno zdravstvo, koji će provoditi testiranja na Covid 19.

Troškovi oko 50.000 kuna za računovodstvene aplikacije

Za neke županije, koje smo kontaktirali, ta će IT usluga biti besplatna, kod većine je to trošak od oko 50.000 kuna, a uzmu li se u obzir i proračunski korisnici iznos se penje i do 80.000 kuna.

Pa tako primjerice u Varaždinskoj županiji računaju na trošak od 50.000 kuna, za prilagodbu aplikacije za financijsko i računovodstveno poslovanje.
Na isti trošak računaju i u Brodsko-posavskoj županiji. ‘Dokumenti koje pripremamo za dvojno iskazivanje su: rješenja , ugovori, isprave o plaći , naknadi plaće ,otpremnine i druga materijalna prava. Imamo vanjsku IT podršku s kojom smo već krenuli u realizaciju, a  trošak bi okvirno iznosio oko 50.000 kuna’ – kažu u toj Županiji.

Primorsko-goranska županija uračunala je u trošak i proračunske korisnike, pa se trošak penje na 80.000 kuna.

“S dobavljačem softwarea je utvrđen dinamički plan prilagodbe sustava u sklopu kojeg je planirano da se u prvoj polovici srpnja provede testiranje prilagodbi u poslovno-informacijskom sustavu od strane djelatnika Županije i proračunskih korisnika kako bi se utvrdilo da su svi potrebni dokumenti i procesi koji se odvijaju i kreiraju u navedenoj aplikaciji prilagođeni na način utvrđen zakonskim odredbama i Uputom Ministarstva financija. Ukupan trošak prilagodbe poslovno-informacijskog sustava Županije za uvođenje eura, procjenjuje se na 80.000 kuna, a iznos se odnosi  na Županiju i sve njene proračunske korisnike koji koriste navedeni sustav za svoje poslovne funkcije”, komentiraju u PGŽ.


Osječko -baranjska županija nema dodatnih troškova

Dodatnih troškova oko uvođenja eura neće imati Osječko-baranjska županija niti njeni korisnici budući da županijska ustanova Zavod za informatiku Osijek u sklopu svojih redovitih aktivnosti nadogradnje i održavanja računalnog programa, obavlja i sve zakonom propisane promjene, pa tako i promjene vezane za uvođenje eura, rekli su nam u Županiji, dodajući da je Zavod s pripremama i nadogradnjom programa krenuo još prije godinu dana.

Bez naknade će prilagodbu napraviti i IT tvrtka u Požeško-slavonskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

“Prilagodba za Županija neće predstavljati dodatni trošak s obzirom na to da su te promjene ugovorene u okviru redovitog održavanja programa”, – kažu u PSŽ.

 

 

Pročitajte još