TROŠAK UVOĐENJA EURA: Osiguranja i investicijski fondovi potrošit će 154 milijuna kuna, provode se čak 63 mjere

Prilagodba financijskog sektora uvođenju eura je vrlo kompleksna. Banke će što kroz gubitak prihoda na mijenjanju novca i naknadama imati neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, a morat će do kraja godine prilagoditi bankomate eursskim novčanicama, software od m-bankinga do spomenutih bankomata, a naravno i zamijeniti sav novac koji postoji u sustavu iz kuna u eure.

Ipak nisu samo banke u financijskom sektoru već su tu i osiguravajuća društva, investicijski fondovi, mirovinski fondovi….

Manje od desetine ukupnog troška banaka

Kroz prilagodbu u zamjeni kune za euro, potrebna je prilagodba zakona i podzakonskih propisa, priprema financijskih institucija za primjenu pravila o dvojnom iskazivanju cijena, prilagodba njihovih informatičkih sustava za uvođenje eura, konverzija vrijednosti financijskih instrumenata od depozita, kredita, dionica, obveznica do udjela u  investicijskim i mirovinskim fondovima iz kuna u eure.
Tu je i provedba aktivnosti u dijelu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, nadzor provođenja prilagodbi za tranziciju te informativne aktivnosti prema građanima o preračunavanju vrijednosti njihove imovine i obveza.

KOLIKO KOŠTA UVOĐENJE EURA: Banke će zbog uvođenja eura imati neto trošak od 2,2 milijarde kuna
Za uspješnu prilagodbu financijskog sustava u Akcijskom plana Koordinacijskog odbora za prilagodbu financijskog sustava je utvrđeno devet ciljeva koji sadrže čak 63 aktivnosti.

Za prilagodbu nebankarskog financijskog sustava, bit će potrebno izdvojiti i uložiti oko 154 milijuna kuna za prilagodbu uvođenju eura. To je manje od desetine troškova banaka, ali ne znači puno manje posla.

Trošak dijele 15 osiguranja i njihovi partneri, ZSE i SKDD

Kako objašnjavaju u Ministarstvu financija, koje predvodi Koordinacijski odbor za prilagodbu financijskog sustava, do tog iznosa došlo se je na temelju iskazanog troška 15 društva za osiguranje koji ujedno posredno uključuje i iznose prilagodbe za 323 društva za zastupanje i 62 društva za brokerske poslove u osiguranju i/ili reosiguranju.


U taj je trošak uključen i iznos potreban za prilagodbu za integraciju tržišta kapitala s  financijskim tržištima europodručja, odnosno pristup platformama TARGET2 i TARGET2-securities.

Navedeno zahtjeva prilagodbu poslovnog modela Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, prilagodbu IT infrastrukture te unaprjeđenje digitalnih i informacijskih tehnologija i poslovnih procesa.

Trošak od iskazanih 154 milijuna uključuje i pristup T2S-u i Eurosystem collateral management systemu (ECMS) koji je od velike važnosti za hrvatski monetarni sustav, provedbu monetarne politike i financijsku stabilnost te prihvatljivost hrvatskih vrijednosnih papira za kreditne operacije u ECMS-u.

Subjekti nebankarskog financijskog sektora su sukladno iskazanim aktivnostima u simulaciji troškova planirali sve potrebne troškove uvođenja izmjena u aplikacije i poslovne procese, obavili inicijalni sastanke s vanjskim dobavljačima te su u tijeku pripreme za testiranje.

U radu Koordinacijskog odbora za prilagodbu financijskog sustava sudjeluje uz Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Financijska agencija, Središnje klirinško depozitarno društvo, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga banaka te banke koje nisu članice HUB-a, Hrvatski ured za osiguranje, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Udruženje za poslovanje i posredovanje na financijskim tržištima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Središnji registar osiguranika (Regos) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

 

 

Pročitajte još