STRAH OD NESTAŠICE PLINA: Cijene u eurozoni skočile 7,5 posto, rast će još najmanje tri mjeseca

Strah od nestašice energenata, prije svega prirodnog plina, eurozonu je potjerala u rekordnu inflaciju, preciznije rast cijena. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije ostvario prijetnju da će prestati slati plin prema Europi ako mu ne počne plaćati račune za energent u rubljima, ali pitanje je dana hoće li Putin plinovode ostaviti praznima.

Hrvatska zasad ima dovoljno plina, a pomaže nam  i činjenica da je prošao hladni dio godine, ali Njemačka, najveća ekonomija Europske Unije, pa time i eurozone, jako je ovisna o ruskom plinu. Tako ne čudi da je enormna inflacija izmjerena upravo u Njemačkoj. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju tako su u Njemačkoj, u ožujku skočile enormnih 7,3 posto, odnosu na isti mjesec godinu ranije.

Cijene energije u Njemačkoj skočile i do 40 posto

To je najveća inflacija od devedesetih godina prošlog stoljeća i ponovnog ujedinjenja Njemačke. Cijene energije narasle su gotovo 40 posto i to je uzrok svih poskupljenja u eurozoni i Njemačkoj, a s rastom troška za grijanje, električnu energiju i benzin došlo je i do poskupljenja svih ostalih dobara od hrane do prijevoza. Tako RBA analize ističu da su u Njemačkoj više od očekivanja narasli i troškovi stanovanja. Njemačka Vlada prošlog je tjedna objavila drugi paket potpore vrijedan oko 17 milijardi eura, uključujući privremeno smanjenje cijena goriva, jednokratne pomoći svojim građanima i subvencioniranim tvrtkama, ali već se očekuje da to neće biti dovoljno da se izbjegne udar na njemački džep.
Međutim nisu samo Nijemci u problemu nego cijela eurozona pa je prema najsvježijim podacima Inflacija u eurozoni u ožujku skočila po rekordnoj stopi od 7,5 posto. Za usporedbu europska središnja banka stopu od sve dva posto drži jamstvom stabilnosti cijena. Takva je inflacija iznenadila analitičare, ali i zabrinula političare jer se inflacija iz mjesec u mjesec ubrzava.

Naglo ubrzanje cijena prvenstveno je potaknuto porastom cijena energije i hrane zbog rata, pokazali su preliminarni podaci Eurostata u petak. Samo energenti su skuplji za gotovo 45 posto u odnosu na ožujak 2021. godine. Sve poskupljuje jer su cijene ostalih dobara, kada se isključe energija i hrane, narasle za 3,2 posto.

U Litvi život poskupio za 15 posto

Najveća inflacija je izmjerena u Litvi u kojoj je u prosjeku sve poskupjelo 15,6 posto. Da je to enormno poskupljenje svjedoči ilustracija kupovne moći jer ono što je Litavac mogao kupiti za 500 eura danas mora platiti 565 eura. Divlja inflacija i na jugu pa tako Italija ima inflaciju od sedam posto, a Španjolska se suočava s rastom cijena od gotovo 10 posto.
Svi znakovi upućuju na daljnje ubrzanje cijena u nadolazećim mjesecima, a razni poslovni sektori najavljuju ubrzani rast prodajnih cijena u iduća tri mjeseca.

Potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos rekao je ranije ovog tjedna da će inflacija “nastaviti rasti tijekom sljedećih mjeseci”, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri mjeseca prije nego što se ponovno uspori. Dakle imat ćemo rekorde tijekom ljeta, a do tada će cijene rasti.

Hrvatska inflacija je oko 5,8 posto, a na standard će sigurno utjecati paket mjera Vlade koja je kroz smanjenje stopa PDV-a na dio hrane, potrepština i energente ograničila poskupljenja koja su mogla iznositi i do 70 posto.


Pročitajte još