ZAOKRUŽIVANJE IZNOSA U ZAKONIMA: Prekršajne kazne u eurima bit će malo niže nego u kunama

Zakon o uvođenju eura kao sredstva plaćanja u Hrvatskoj koji je Vlada poslala Saboru na usvajanje predviđa cijeli niz kazni za brojne moguće prekršaje. Iznosi kazni određeni su odvojeno u kunama i eurima u dva članka zakona iz čega se može tumačiti da nisu preračunati već bi ih parlament trebao usvojiti u dvije valute. Tako određeni iznosi kazni možda i ponajbolje pokazuju kako neće biti lako prijeći s kune na euro i zadržati zaokružene i lako pamtljive iznose cijena, odnosno troškova.

Naime, sve su kazne u zakonu o uvođenju eura jeftinije u eurima nego u kunama primjeni li se na konverziju kazni tečaj prema kojem jedan euro vrijedi 7,53450 kuna, a s kojim kuna trenutačno sudjeluje u europskom tečajnom mehanizmu.

Najniža kazna za 4,45 eura jeftinija nego danas

Za veliki broj prekršaja predviđaju se kazne koje se u kunama mogu kretati od 20 tisuća kuna do 100 tisuća kuna, no u eurima je riječ o iznosima od 2,650 eura do 13,270 eura. Najniži iznos kazne primijenimo li spomenuti tečaj smanjen je za 4,45 eura, a najviši za dva eura kako bi se zadržali zaokruženi iznosi u kojima su centi svedeni na nulu. Isti princip primijenjen je na sve kategorije kazni.
Prekršajne kazne predviđene su za obrtnike, fizičke osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti i nositelji su obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava ako u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena ne poštuju pravilo isticanja cijena u obje valute. Iznos kazni u kunama zaokružen je na jednostavne iznose i kreće se od 5 tisuća kuna do 10 tisuća kuna. U eurima najniži iznos kazne je 660 eura, za 3,6 eura jeftiniji nego u kunama primjeni li se radni tečaj konverzije, dok je najviši iznos kazne čak 7 eura (52,74 kune) jeftiniji u eurima nego u kunama i iznosi 1,320 eura.

U konačnom prijedlogu zakona iznosi kazni u eurima dodatno su povišeni nakon što su u ranijim verzijama zakona pa i onoj koja je bila na javnom savjetovanju bili još niži jer su i desetice u iznosu svođenje na nulu, no očito su zakonodavci zaključili da je razlika između 10 tisuća kuna i 1,300 eura koja iznosi 27,23 eura ili 205,16 kuna po radnom tečaju konverzije ipak prevelika da bi kazna u eurima mogla biti toliko jeftinija u odnosu na kaznu u kunama.

Razlike u iznosima kazni koje će Sabor usvojiti u dvije valute nisu velike, međutim u svjetlu rastuće inflacije može se zaključiti da će u eurima sve biti skuplje, samo će kazne biti jeftinije kada Hrvatska uvede euro kao službenu valutu plaćanja.
 

 

 


 

 

Pročitajte još