NEMA ZAOKRUŽIVANJA: Kent banka neće mijenjati uvjete za dužnike s valutnom klauzulom

Iako trenutačno ne mogu dati konkretne primjere konverzije kredita u euro, banke se pripremaju na promjenu valute u Hrvatskoj. U Kent banci kažu kako će se konverzija kunskih plasmana u eurske, obaviti po fiksnom tečaju za migraciju iskazanom u punom brojčanom iznosu, odnosno onom koji uključuje svih pet decimala. Za kredite uz valutnu klauzulu u eurima u biti nema konverzije, obzirom da već postoji protuvrijednost u eurima, te se ta protuvrijednost preuzima kao iznos plasmana, tumače u Kent banci način na koji će krediti s valutnom klauzulom u euru postati krediti u euru. Rate tih kredita ostat će, tumače u Kent banci, iste budući da su već iskazani u euru i trenutačno se za potrebe plaćanja preračunavaju u kunske iznose prilikom dospijeća.

U Kent banci ističu kako ne planiraju mijenjati uvjete kreditiranja za klijente, koji danas imaju kredite s valutnom klauzulom iz čega se može zaključiti da će im krediti uz sve ostale uvjete jednake i uz i isključivanje valutnog rizika biti u konačnici povoljniji.

Rate kunskih kredita (anuiteti) će odražavati protuvrijednost u eurima dobivenu preračunavanjem nedospjelog duga, pa slijedom toga i anuiteta, po punom brojčanom iznosu fiksnog tečaja za migraciju i tek će se tako dobiveni iznos zaokružiti prema pravilima zaokruživanja – kažu u Kent banci tumačeći kako će se tako izbjeći pojava neželjenog efekta zaokruživanja.
Ugovorene fiksne kamatne stope ostat će iste, a promjenjive kamatne stope koje se redovito mijenjaju dva puta godišnje podložne su promjeni.

– Moguća je redovna promjena kamatnih stopa za plasmane ugovorene uz promjenjivu kamatnu stopu – kažu u Kent banci.

 
Pročitajte još